Bruschette capresse-topli sendviči sa mozzarelom, paradajzom i pestom
Kombinacija toplog senviča i salate Capresse (mozzarela-paradajz).
Jeste li znali da skoro sva italijanska jela sadrže boje njihove zastave?
Brusketa (bruschetta) je originalno talijansko predjelo, koje se u današnje doba sve češće konzumira i kao brzi zalogaj, užina i večera. Zbog toga se originalni recept, koji podrazumijeva pečeni kruh sa bijelim lukom, maslinovim uljem, solju i biberom, kombinuje i sa raznim drugim sastojcima kao što su paradajz, bosiljak,razno drugo povrće, sir i tako dalje.
Ovo je varijanta koju sam "pokupila" u gostima i od tada je često koristim ako nemam puno vremena, a želim nečim toplim i ukusnim počastiti goste koji vole jesti.
SASTOJCI:
12-16 šnitica hljeba malog presjeka (kao francuski npr.)-debljine 1,5 cm
250 grama mozzarela sira
4 mala, obična paradajza (ne mala, patuljasta, nego mala obična :)
malo maslinovog ulja
pola teglice Pesto genovesea bez jaja (ima samo u Merkatoru i DMu), a možetega napraviti i sami, ali o tome drugi put. Pesto genovese se pravi miksanjem sjemenki bora (pinjola), sa listovima bosiljka, parmezanom i maslinovim uljem.
Ako nemate pesto, jednostavno pospite sendvičesuhim bosiljkom ili origanom.
PRIPREMA:
Svaku šnitu kruha namažete ili porskate maslinovim uljem.
Na njih složite prvo listove paradajza, pa listove mozzarele, pa stavite po kašičičicu pesta.
Stavite u rernu, prethodno zagrijanu na maksimum, dok se sir ne počne topiti, a kruh počne rumeniti.
Servira se toplo.