Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

14.03.2010.

Bruschette capresse-topli sendviči sa mozzarelom, paradajzom i pestom

Kombinacija toplog senviča i salate Capresse (mozzarela-paradajz).

Jeste li znali da skoro sva italijanska jela sadrže boje njihove zastave?

Brusketa (bruschetta) je originalno talijansko predjelo, koje se u današnje doba sve češće konzumira i kao brzi zalogaj, užina i večera. Zbog toga se originalni recept, koji podrazumijeva pečeni kruh sa bijelim lukom, maslinovim uljem, solju i biberom, kombinuje i sa raznim drugim sastojcima kao što su paradajz, bosiljak,razno drugo povrće, sir i tako dalje.

Ovo je varijanta koju sam "pokupila" u gostima i od tada je često koristim ako nemam puno vremena, a želim nečim toplim i ukusnim počastiti goste koji vole jesti.

SASTOJCI:

12-16 šnitica hljeba malog presjeka (kao francuski npr.)-debljine 1,5 cm

250 grama mozzarela sira

4 mala, obična paradajza (ne mala, patuljasta, nego mala obična :)

malo maslinovog ulja

pola teglice Pesto genovesea bez jaja (ima samo u Merkatoru i DMu), a možetega napraviti i sami, ali o tome drugi put. Pesto genovese se pravi miksanjem sjemenki bora (pinjola), sa listovima bosiljka, parmezanom i maslinovim uljem.

Ako nemate pesto, jednostavno pospite sendvičesuhim bosiljkom ili origanom.

PRIPREMA:
Svaku šnitu kruha namažete ili porskate maslinovim uljem.

Na njih složite prvo listove paradajza, pa listove mozzarele, pa stavite po kašičičicu pesta.

Stavite u rernu, prethodno zagrijanu  na maksimum, dok se sir ne počne topiti, a kruh počne rumeniti.


Servira se toplo.

Vegetarijanski recepti
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
893122

Powered by Blogger.ba