Masa za oblaganje torti
Nisam pristalica da se od hrane pravi nešto što ona nije-torte balerine, torte medvjedi, kolači u obliku novogodišnjih jelkica i slično. Mislim da to potiče iz zapadnjačke obijesti, gdje hrana nije samo hrana nego sve ostalo, a u tu grupu stavljam i potpuno mi neshvatljivo gađanje tortama, šlagom, šampanjcem i slično.
Volim da je hrana lijepo ukrašena i servirana, ali da i dalje liči na hranu.
Ipak, za dječije rođendane se trudim obradovati djecu, napravit im neke torte u skladu sa njihovim trenutnim željama, raspoloženjem, pustiti ih da pušu svijeće dok im ne dosadi i tako dalje i tako dalje.
Uvijek sam po internetu gledala torte prekrivene masom u bojama, koja je u receptima obavezno zadržavala želatin (proizvodi se otkuhavanjem životinskih kostiju). Ipak, nedavno pronađoh sljedeći recept bez želatina. Odmah sam se zadala u isprobavanje i uspjela dobiti masu elastičnu poput plastelina, koja pruža neograničene mogućnosti.
http://www.coolinarika.com/recept/ticino-masa-za-oblaganje-torti-u-kucnoj-izvedbi
Ne bih sad ovdje da prepisujem tuđi recept i pamet, ako želite, otiđite na link iznad i to je to! Ja sam samo koristila puter umjesto biljne masti i kad mi se masa malo mrvila, dodala sam još malo putera/maslaca.
Za šator klauna Bumbe sam ispod napravila tortu od banana i keksa, koju sam nakon hlađenja oblikovala rukama u oblik šatora i onda je prekrila masom.
Bumbu sam malo"armirala" čačkalicama.
Sveje mioglo biti puno urednije, da se slavljenik nije motao oko mojih nogu, otvarao kuhinjske elemente, izvlačio smeće iz kante...
U galeriju sam ubacila slike torti koje sam pronašla na netu, samo za inspiraciju. Na naslovnoj slici je torta koju je moja sestra pravila svom sinu za rođendan. Očekujem i njen recept sa kojim će gostovati na blogu, jer je torta bila savršena.