Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

13.03.2010.

Masa za oblaganje torti

Nisam pristalica da se od hrane pravi nešto što ona nije-torte balerine, torte medvjedi, kolači u obliku novogodišnjih jelkica i slično. Mislim da to potiče iz zapadnjačke obijesti, gdje hrana nije samo hrana nego sve ostalo, a u tu grupu stavljam i potpuno mi neshvatljivo gađanje tortama, šlagom, šampanjcem i slično.

Volim da je hrana lijepo ukrašena i servirana, ali da i dalje liči na hranu.

Ipak, za dječije rođendane se trudim obradovati djecu, napravit im neke torte u skladu sa njihovim trenutnim željama, raspoloženjem, pustiti ih da pušu svijeće dok im ne dosadi i tako dalje i tako dalje.

Uvijek sam po internetu gledala torte prekrivene masom u bojama, koja je u receptima obavezno zadržavala želatin (proizvodi se otkuhavanjem životinskih kostiju). Ipak, nedavno pronađoh sljedeći recept bez želatina. Odmah sam se zadala u isprobavanje i uspjela dobiti masu elastičnu poput plastelina, koja pruža neograničene mogućnosti.

http://www.coolinarika.com/recept/ticino-masa-za-oblaganje-torti-u-kucnoj-izvedbi

Ne bih sad ovdje da prepisujem tuđi recept i pamet, ako želite, otiđite na link iznad i to je to! Ja sam samo koristila puter umjesto biljne masti i kad mi se masa malo mrvila, dodala sam još malo putera/maslaca.

Za šator klauna Bumbe sam ispod napravila tortu od banana i keksa, koju sam nakon hlađenja oblikovala rukama u oblik šatora i onda je prekrila masom.

Bumbu sam malo"armirala" čačkalicama.

Sveje mioglo biti puno urednije, da se slavljenik nije motao oko mojih nogu, otvarao kuhinjske elemente, izvlačio smeće iz kante...

U galeriju sam ubacila slike torti koje sam pronašla na netu, samo za inspiraciju. Na naslovnoj slici je torta koju je moja sestra pravila svom sinu za rođendan. Očekujem i njen recept sa kojim će gostovati na blogu, jer je torta bila savršena.

Vegetarijanski recepti
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
761108

Powered by Blogger.ba