Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

10.03.2010.

Torta sa tri kreme

Praveći ovu tortu razmišljala sam koliko proces pripreme torte nalikuje tradiciji pravljenja tibetanskih mandala. Mandale danima i mjesecima prave  budistički monasi. Pomoću raznobojnog rižinog brašna crtaju komplikovane simetrične Mandale-simboličke prikaze univerzuma i kretanja u njemu, da bi ih onda uništili u jednom trenu. Svrha komplikovanog pravljenja i uništavanja je namijenjena spoznaji koliko energije i truda ulažemo u prolazne stvari i kako naš život i sve oko čega se toliko trudimo može biti uništeno u trenu.
Uzalud mi to saznanje, ja sam se u Torta-mandalu zadala zarad prvog rođendana mlađeg sina. On je vjerni ljubitelj crtanog Bumba...i tako je nastala ideja za tortu.  Da se ne lažemo, bilo je dosta posla, naročito oko pravljenja šećernih ukrasa...a cijela torta zbrisana sa tanjura brže nego rižino brašno sa mandale...
Recept za masu za prekrivanje u bojama ćete naći u sljedećem postu.

SASTOJCI:

KORA:

250 grama maslaca na  sobnoj temperaturi
2 čaše šećera u prahu
1 vanilin šećer
1-1 i 1/2 čaša keroba (sitno mljevenog rogača)-ima kupiti u Makroviti, BBI 5.sprat, 6 km 500 gr)
1 čaše vode
1 kašika svježeg soka od limuna
2 čaše mlijeka
3 čaše brašna
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice sode bikarbone
malo soli
1-2 dl soka od narandže
Nije loše imati kalup za torte.
KREMA:
2 l mlijeka
6 pudinga od vanilije
4 čaše šećera
100 grama maslaca
2 banene
2 limuna
300-500 grama oraha
50 grama šećera za kremu od oraha
1dl mlijeka
GLAZURA:
12 kašika vode
12 kašika šećera
6 kašika keroba
250 grama putera
PRIPREMA:
Najbolje je tortu pripremiti dan prije da se stigne sve povezati i ohladiti.
KORE:
Potrebno je dobiti 4 kore i poželjno je svaku peći odvojeno ili barem po jednu deblju, koju poslije hlađenja možete presjeći na 2. Prilagodite veličinu tepsije, moja je bila prečnika 25 cm.
Ulupati maslac dok ne postane kremast. Rogač prosijati (zbog grudvica) i razmutiti 1 čaši vode. Dodati šećer, vaniliju i rogač u maslac i miksati dok se ne dobije ravnomjerna smjesa. Dodati i sve ostale sastojke i umutiti u rijetko tijesto.
Izliti na puterom namazanu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Ostaviti koru da se ohladi.
KREMA:
Staviti 3/4 mlijeka da proključa.
Ostatak mlijeka umutiti sa pudingom.
U ključalo mlijeko, uz neprekidno miješanje dodati smjesu mlijeka i pudinga, miješati i kratko kuhati.
Kad se smjesa ohladi, umiksati šećer i maslac.
Podijeliti na dva dijela, jedan treba biti malo veći.
KREMA OD LIMUNA I VANILIJE:
Izrendati koru jednog limuna i iscjediti sok u kremu. Izmješati.
KREMA OD BANANA:
Izgnječiti dvije banane, iscjediti sok od pola limuna (da ne oksidira) i pomiješati sa pudingom.
KREMA OD ORAHA:
Sitno samljeti orahe, staviti u šerpu, nasuti mlijeka tek da prekrije, dodati 50 grama šećera i kuhati 5 minuta na srednjoj vatri.
Slagati kore i kremu.
Uvijek okrenuti donju stranu kore prema gore i natopiti sa malo soka od narandže.
Staviti prvu koru, namazati kremu od limuna. Staviti sljedeću koru, pa namazati kremu od oraha.
Na sljedeću koru staviti kremu od banana i poklopiti zadnjom korom.
Zatvoriti u kalup ili okružiti folijom i staviti na hladno mjesto barem 3 sata.
PRIPREMA GLAZURE:
Kratko prokuhati sve sastojke (samo dok sešećer ne rastopi), malo rashladiti i preliti preko torte.
Ukrasiti po želji.
 P.S. Ako jednog dana bude gledao slike sa rođendana i bude sretan što se mama toliko trudila, trud neće biti sasvim uzaludan, a nadam se da su i gosti bili zadovoljni.
Više o budističkim mandalama na http://www.longleaf.net/mandala/
Vegetarijanski recepti
<< 03/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737158

Powered by Blogger.ba