Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

27.02.2010.

Cheesecake (15 minuta, bez pečenja!)

Ovaj sam kolač pripremala čitavih 15 minuta, a za to sam od muža dobila kompliment da je kolač bolji od onih u  slastičarni Torte i to: Gosti su tražili duple porcije,a i sama mogu reći da je okus stvarno odličan i mislim da će nakon ovog prvog pokušaja ovaj kolač postati čest gost na našem stolu, stomacima, sve širim hlačama i tako dalje i tako dalje...

SASTOJCI:

(okrugla tepsija, prečnika 25 cm, duboka 5cm)

KORA:
300 grama mljevenog keksa

50 grama maslaca

1 dl mlijeka

KREMA:
500 grama krem sira, što čvršćeg

2 kesice šlaga

sok od 1 limuna

200 grama šećera u prahu

50 grama maslaca

2 kesice vanilin šećera, po mogućnosti boubon vanilla

PRELJEV

250-300 grama višanja (može smrznutih)

1 kašika gustina

50 grama šećera

PRIPREMA:

Keks i puter umijesiti sa mljekom u čvrsto tijesto. Može se dodati i aroma badema.

Utisnuti na podmazanu tepsiju, po dnu i preko rubova, do vrha.

Iscijediti limun i dodati onoliko vode koliko treba da se umuti gust šlag.

U šlag dodati krem sir, puter, šećer i vaniliju i umutiti u gustu kremu.

Može se dodati malo kurkume, da krema postane žućkasta.

Preliti preko tijesta.

Iz višanja ocijediti sok i pomiješati ga sa gustinom.

Kratko prokuhato. Ovo će se jako zgusnuti, stoga stalno miješajte.

Dodati višnje i šećer i sačekati da se malo ohladi pa pažljivo premazati preko kreme.

Ohladiti minimum tri sata prije rezanja, a poželjno je 1 sat prije rezanja staviti u zamrzivač.

Pažljivo rezati i servirati odmah.

Vegetarijanski recepti
<< 02/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
749550

Powered by Blogger.ba