Cheesecake (15 minuta, bez pečenja!)
Ovaj sam kolač pripremala čitavih 15 minuta, a za to sam od muža dobila kompliment da je kolač bolji od onih u slastičarni Torte i to: Gosti su tražili duple porcije,a i sama mogu reći da je okus stvarno odličan i mislim da će nakon ovog prvog pokušaja ovaj kolač postati čest gost na našem stolu, stomacima, sve širim hlačama i tako dalje i tako dalje...
SASTOJCI:
(okrugla tepsija, prečnika 25 cm, duboka 5cm)
KORA:
300 grama mljevenog keksa
50 grama maslaca
1 dl mlijeka
KREMA:
500 grama krem sira, što čvršćeg
2 kesice šlaga
sok od 1 limuna
200 grama šećera u prahu
50 grama maslaca
2 kesice vanilin šećera, po mogućnosti boubon vanilla
PRELJEV
250-300 grama višanja (može smrznutih)
1 kašika gustina
50 grama šećera
PRIPREMA:
Keks i puter umijesiti sa mljekom u čvrsto tijesto. Može se dodati i aroma badema.
Utisnuti na podmazanu tepsiju, po dnu i preko rubova, do vrha.
Iscijediti limun i dodati onoliko vode koliko treba da se umuti gust šlag.
U šlag dodati krem sir, puter, šećer i vaniliju i umutiti u gustu kremu.
Može se dodati malo kurkume, da krema postane žućkasta.
Preliti preko tijesta.
Iz višanja ocijediti sok i pomiješati ga sa gustinom.
Kratko prokuhato. Ovo će se jako zgusnuti, stoga stalno miješajte.
Dodati višnje i šećer i sačekati da se malo ohladi pa pažljivo premazati preko kreme.
Ohladiti minimum tri sata prije rezanja, a poželjno je 1 sat prije rezanja staviti u zamrzivač.
Pažljivo rezati i servirati odmah.