Punjene paprike
SASTOJCI:
Ovisno prema broju osoba i njihovoj ljubavi prema ovom jelu, količine morate odrediti sami. Za recimo 4 osobe potrebno je
8 srednje velikih žuto-zelenih paprika (a zgodno je i kad pravite one jako male, domaće)
200 grama riže
100 grama leće po izboru, dobra je crvena (ja koristim mung dal)
1 mrkva
1 srednje veliki krompir
paradajz sos
list peršuna
začini: curry (prstohvat), biber
maslinovo ulje ili puter
umjesto vode, odlično je staviti oko litar sirutke
PRIPREMA:
Paprike oprati, odstraniti im vrh i uzvaditi unutrašnjost, te saprati iznutra.
Oguliti krompir i mrkvu i isjeckati na sitne kockice.
Oprati rižu i leću.
U jednoj posudi pomiješati rižu, leću, krompir, mrkvu, list peršuna, biber, curry, so i ulje.
Ovom smjesom puniti paprike.
Složiti u duboku posudu, tako da se paprike ne prevrnu, zaliti sirutkom ili vodom i kuhati poklopljeno dok ne omekša iznutra. Obično je potrebno kuhati na umjerenoj vatri, oko pola sata.
Može se poklopljeno folijom peći i u rerni.
Kada je gotovo, preliti paradajz sosom i posuti listićima putera, jogurtom i listom peršuna.
Djeca obično vole samo unutrašnjost pomiješanu s jogurtom, koja od kuhanja sa paprikama dobije poseban okus.