Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

27.02.2010.

Punjene paprike

SASTOJCI:

Ovisno prema broju osoba i njihovoj ljubavi prema ovom jelu, količine morate odrediti sami. Za recimo 4 osobe potrebno je

8 srednje velikih žuto-zelenih paprika (a zgodno je i kad pravite one jako male, domaće)

200 grama riže

100 grama leće po izboru, dobra je crvena (ja koristim mung dal)

1 mrkva

1 srednje veliki krompir

paradajz sos

list peršuna

začini: curry (prstohvat), biber

maslinovo ulje ili puter

umjesto vode, odlično je staviti oko litar sirutke

PRIPREMA:

Paprike oprati, odstraniti im vrh i uzvaditi unutrašnjost, te saprati iznutra.

Oguliti krompir i mrkvu i isjeckati na sitne kockice.

Oprati rižu i leću.

U jednoj posudi pomiješati rižu, leću, krompir, mrkvu, list peršuna, biber, curry, so i ulje.

Ovom smjesom puniti paprike.

Složiti u duboku posudu, tako da se paprike ne prevrnu, zaliti sirutkom ili vodom i kuhati poklopljeno dok ne omekša iznutra. Obično je potrebno kuhati na umjerenoj vatri, oko pola sata.

Može se poklopljeno folijom peći i u rerni.

Kada je gotovo, preliti paradajz sosom i posuti listićima putera, jogurtom i listom peršuna.

Djeca obično vole samo unutrašnjost pomiješanu s jogurtom, koja od kuhanja sa paprikama dobije poseban okus.

Vegetarijanski recepti
<< 02/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729863

Powered by Blogger.ba