Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

03.02.2010.

"Tufahije" od ananasa

Inspiracija za ovaj recept mi je došla tako spontano, da još sebi ne mogu doći. Ananas trenutno košta 2km/kg, tako da za nekih 3 km imate desert za 5-6 osoba!

Ponekad mužu pravim ananas sa šlagom. Pomislila sam da bi za fotkanje za blog, lijepo izgledao krug ananasa, sa šlagom odozgo, što me podsjetilo na tufahije. A  kakve su tufahije, ako ih nečim ne napuniš iznutra :). Onda sam pri serviranju, pomislila da neće biti lako viljuškom kidati krugove, pa sam ih pretvorila u "puzzle". Elem, muž je onesviješten na kauču od intoksikacije hranom, a ja sam požurila da sa vama podijelim novo iskustvo i ideju!

Kaže mi maloprije prijatelj: "E prava si moderna bosanska hanuma! Čuj, tufahije od ananasa!"

SASTOJCI:
1 ananas

1 kesica šlaga bez jaja

malo mljevenih lješnika

PRIPREMA (5 minuta):

Neoguljen ananas oprati i izrezati poprečno na krugove debljine 1,5 cm.

Oguliti krugove i izdubiti im sredinu (a'la tufahije-vidi sliku).

Radi lakšeg konzumiranja, krugove izrežite na "puzzle" (vidi sliku u galeriji) pa ih ponovo sastavite u krug.

Sredinu napuniti mljevenim lješnicima.

Ako volite neki drugi okus, možete ih puniti npr. mljevenim bademima sa medom ili u stilu Pina Colade sa kokos brašnom i par kapi uljne arome ruma (garantovano bez alkohola)

Umutiti šlag, dodati u šlag malo šećera u prahu.

Ukrasiti šlagom i ohladiti prije serviranja.

NAPOMENE:
Ako ste ljubitelj osvježavajućih deserta, ovo je super za vas. Ako ipak, volite malo slađe stvari, ananas možete skuhati u malo slatke vode, što je stvarno šteta, ili ga možete posuti sa malo meda ili šećera u prahu.

Ako se baš žurite, možete uzeti one gotove kompote od ananasa iz konzervi (što definitivno nije zdravo-zbog metala i silnog šećera) i gotove šlagove koji su poput pjene za kosu :)

Izdubite sredinu ...pretvorite je u puzzle ...i ponovo sastavite Slika za Z. koja na poslu ne može vidjeti slike u postu :)
Vegetarijanski recepti
<< 02/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737702

Powered by Blogger.ba