Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

03.02.2010.

"Omleti" bez brašna, bez jaja...ali ne bez ukusa :)

Da li ste ikada čuli da se izrendan krompir može ispeći u pogačice ili ovakve omlete, bez ikakvog veziva. Da nisam lično i osobno :) probala, ne bih vjerovala!

SASTOJCI (za 2 omleta):

1 kg krompira

so

malo limunovog soka

malo ulja

teflon tava

ZA PUNJENJE:
200 grama špinata

50 grama tvrdog sira

PRIPREMA:
Staviti tavu da se grije.

Krompir oprati, oguliti, krupno narendati.

Posoliti, dodati nekoliko kapi limunovog soka (sprečava oksidaciju) i izmješati.

Ostaviti da odstoji 5 minuta-da so izvuče vodu i pokrene škrob.

Uzeti u ruke smjesu i čvrsto je stišćući, ocijediti što više vode i povezati u cjelinu.

Na tavu staviti par kapi ulja i loptastu smjesu dlanom rasporediti na pogačicu debljine od ok o1 centimetar.

Ako je tava manja, to može biti jedna pogačica ,ako je veća, onda više manjih.

Peći uz povremeno pritiskanje i okrenuti tek kad je donja strana potpuno rumena, jer će se sve pečenjem povezati.

Za to vrijeme oprati špinat i kuhati u 1 cm vode samo minut ili dva, dok ne uvene.

Okrenuti i peći i sa druge strane dok ne porumeni.

Za to vrijeme narezati sir na ploške ili ga sitno izrendati.

Ako je tava bila manja, preklopiti preko pola, a na donju polovinu staviti špinat i preko njega tanke listove sira.

Ako su u pitanju bile manje pogačice, kao ove moje, onda na jednu staviti špinat i sir i preko staviti drugu pogačicu.

Peći dok se sir ne počne topiti. Ako kuhate na struju, to možete uraditi i na već isključenom kolu.

Servirati vruće, može sa malo vrhnja.

Vegetarijanski recepti
<< 02/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
760501

Powered by Blogger.ba