Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

03.02.2010.

Doručak u sezoni prehlada i gripe: Čaj od đumbira i kivi sa medom

ČAJ OD ĐUMBIRA (Adrak ćai)

SASTOJCI za pola litre čaja

3-4 cm dužine svježeg korijena đumbira/đinđera, ima za kupiti u većim tržnim centrima

pola limuna

1 kašika meda

Ako se koristi za prehladu može se kuhati i sa biberom u zrnu (10 ak zrna) ili se na kraju može dodati malo mljevenog bibera, dobro je za kašalj

PRIPREMA:

Đumbir oguliti i izrezati na tanke ploške ili izrendati.

Kuhati poklopljeno 5 minuta.

Ostaviti da ostoji još 5 minuta.

Procijediti i dodati med i sok od limuna na maksimalnoj temperaturi koju možete podnijeti.

AKo dodate med i limun u prevruć čaj, poništit će se njihova ljekovitost.

Ako želite piti baš tako vruć čaj, ne dodajite ništa.

Đumbir možete narendati i iscjediti u limunadu.

Provjereno liječi od prehlade i jutarnjih mučnina.

Đumbir se koristi kao hrana i lijek već tisućljećima, pa se tako u kineskim zapisima koji datiraju iz 4 st. prije Krista navodi kao učinkovit u liječenju mučnine, boli u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma. Za zdravlje i snagu uzimao ga je Konfucije, u srednjem su mu vijeku europski vladari pripisivali razna afrodizijačka svojstva, a u 16. stoljeću korišten je kao prirodno sredstvo protiv kuge. U Indiji se žuti đumbir koristio u tradicionalnom ayurvedskom liječenju za poboljšanje probave, liječenje srčanih bolesti i zacjeljivanje rana.

  Aktivne tvari gingeroli imaju analgetske, sedativne, antipiretske i antibakterijske učinke.

Svježi đumbir koristi se u pripremi kako slanih tako i slatkih jela, dajući ljutu, ali i osvježavajuću aromu.

Jedan od sastojaka u đumbiru je i žuti pigment kurkumin. Veći dio kurkumina ostaje u probavnom traktu, gdje, kako se pokazalo, štiti od polipa, a vjerojatno i od raka debelog crijeva.

Medicinska istraživanja ukazuju na to da je korijen đumbira učinkovit kod mučnine i povraćanja uzrokovanih različitim stanjima i bolestima, pa tako žene u Kini tradicionalno jedu korijen đumbira za sprječavanje jutarnjih mučnina u prvim mjesecima trudnoće. Također je dokazano njegovo pozitivno djelovanje u poboljšanju probave na način da pospješuje proizvodnju sline, probavnih sokova i žuči.

Đumbir se koristi i kao pomoć kod sprječavanja nadimanja, a azijska medicina koristi ga za liječenje prehlade i olakšavanje disanja. Smatra se da pospješuje kontrakcije srca, sprječava formiranje krvnih ugrušaka, snižava razinu kolesterola, djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sustav. Ako se uzima redovito, suzbija kronični umor, poboljšava pamćenje, a zbog stimulativnog svojstva nije uputno uzimati ga navečer prije spavanja jer može uzrokovati nesanicu.

 

Kivi obiluje vitaminom C, samo dva ploda kivija sadržavaju 240% ukupnih dnevnih naših potreba vitamina C. Plod kivija bogat je vlaknima, vitaminom E, kalijem i vrlo je pogodan za kontrolu tjelesne težine. Sadrži značajnu količinu magnezija, minerala važnog za rad kardiovaskularnog sustava. Izvor je antioksidansa, jer sadrži karotenoide, lutein, flavonoide i klorofil. Ako se usporedi s drugim voćnim vrstama, razina antioksidansa (vitamin C, vitamin E, selen, karotenoidi…) kod kivija je vrlo impresivna; na trećem mjestu, odmah iza naranče i crnog grožđa.

Vegetarijanski recepti
<< 02/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
893137

Powered by Blogger.ba