Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

30.01.2010.

Noklice/knedle za supu bez jaja

Ako pravite neku vrstu bistre supe od povrća, nekad joj možete dodati ove tzv. noklice ili knedle za supu. Možete ih oblikovati u kuglice, ubacivati ih kašikom, izrezati na kockice ili trgati rukom, nije važno. Moj sin takve supe zove "supice s lopticama".

Povrće možete prvo dinstati ili ga jednostavno samo skuhati i kad je kuhanje pred kraj ubacite ih i kuhate još 5 minuta. Od povrća možete koristiti što vam padne na pamet: mrkvu, peršun, celer, brokulu, karfiol, korijen komorača, kelerabu, bundevu, tikvice, paradajz...Ja obično skuham povrće na vodi, smiksam ga štapnim mikserom, dodam noklice, malo maslinovog ulja, list peršuna i paradajz sos.

SASTOJCI:

za 2 l supe

200 grama griza

(najbolje su od bijelog pšeničnog, ali se može staviti i pola integralnog, dinkel ili kukuruznog griza)

2 kašike bijelog brašna

1 kašika ulja

čajna kašičica praška za pecivo

prstohvat kurkume (ako želite da budu žute kao "prave"

može se zakuhati mineralnom vodom

so

PRIPREMA:
Čim stavite supu da se kuha, odmah napravite ovo tijesto, jer je dobro da malo odstoji.

Pomiješajte griz, brašno, so, prašak za pecivo i kurkumu.

Polagano dodajite vodu i mijesite, dok ne dobijete ujednačeno, ali što mekše tijesto.

Ako tijesto bude pretvrdo, imat ćete tvrde noklice, ako bude premekano, dobit ćete krem supu s grizom.

Dodajte ulje (služi za povezivanje) i još malo promijesite.

Ostavite da stoji 10-ak minuta, dok se supa kuha.

Oblikujte po želji i ubacite u supu.

Kad izrone na površinu, kuhajte još par minuta.

 

Vegetarijanski recepti
<< 01/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
507913

Powered by Blogger.ba