Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

22.01.2010.

Brza bosanska jabukovača

Jeste da je grehota kuhati jabuke, kad su svježe samo po sebi savršene, ali nekad se desi da vam neko pokloni gajbu jabuka ili da vam ostane jufke/kore za pitu...i šta onda??? Tada je najbolje napraviti ovu pitu, za koju se jabuke ne moraju prethodno dinstati, jer će griz upiti višak tekućine.

Najveći posao oko ove pite je rendanje jabuka :)

SASTOJCI:
Paket kupovnih jufki za pitu bez jaja (ili ako ste sretnici domaćih)

(Usput rečeno, uskoro će me sestra učiti da razvijam, pa možda objavim kako je uspjelo)

1-1 i 1/2 kg jabuka, nakiselih

pola čaše griza

1 kesica vanilije

1 kašičica cimeta

malo ulja

Opcija: 50 grama grožđica i zdrobljenih oraha

ZA AGDU
200-300 grama šećera

pola limuna

malo vode

PRIPREMA:
JAbuke oprati, oguliti i krupno narendati.

Dodati griz, vaniliju, cimet, grožđice i orahe.

Namastiti dno dublje tepsije.

Slagati kore (na dno 3, pa između 2, pa na vrh 3), na kore rasporediti smjesu od jabuka.

Može se raditi i rolana pita.

Između kora može se poprskati smjesa od pola vode i pola ulja (poželjno prokuhati).

Gornju koru nauljiti ili staviti listiće putera.

Peći na 220 stepeni dok ne porumeni.

Za to vrijeme pripremiti agdu.

Šećer staviti u lonac i nasuti vode samo do vrha šećera. Iscjediti limun i kuhati 3-5 minuta.

Preliti vruću pitu sa agdom, pokriti folijom i sačekati da se ohladi. Rezati na rombove.

Može se servirati vruća, topla, hladna ili na sobnoj temperaturi...najbolje uz vruć salep :)

Pita se ne mora raditi sa agdom, nego šećer možete dodati u smjesu od jabuka, pa je poslije samo malo poprskati vodom i prekriti al folijom da omekša.

Vegetarijanski recepti
<< 01/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
893131

Powered by Blogger.ba