Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

19.01.2010.

Prokulice i mrkva na pari u aromatičnom maslinovom ulju

Sve zimsko povrće (kupus, kelj, karfiol, brokula, prokulice...) je dosta teško za probavu i nadima, tako da se uvijek treba kuhati ili jesti sa začinima koji potiču probavu, a ujedno daju i lijep okus jelima. Ovo je jedan brz i dijetalan recept, koji se uz dodatak limuna, lako pretvara u salatu. Korijander potiče probavu, smanjuje nadutost i povoljno djeluje na apetit.

SASTOJCI:

500 grama prokulica

2 mrkve

1 supena kašika korijandera u zrnu (Badem!)

1 supena kašika sjemenki kima i komorača

maslinovo ulje po želji

so

PRIPREMA:
Prokulice oprati, odstraniti korijen i vanjske listove ako su oštećeni.

Mrkvu oprati, oguliti i izrezati na štapiće.

Ako je moguće kuhati poklopljeno, na pari, dok malo ne omekša, može ostati i malo hrskavo. Ako ne možet kuhati na pari, stavite u manju posudu, na dno posude stavite 2 cm vode, kuhajte poklopljeno  i po potrebi dosipajte po malo.

Na ovaj način hranjivi sastojci ostaju u povrću.

Dok se povrće kuha, začine propržite na suho, dok ne počnu mirisati.

Sameljite (najbolje tučkom), i što toplije prelijte maslinovim uljem, tako da okusi začina pređu u ulje.

Kada je povrće gotovo, raspolovite prokulice, posolite, pažljivo promiješajte i prelijte maslinovim uljem.

Na ovaj način se može pripremati bilo koje povrće, sa začinima po želji, a začine slobodno možete i izostaviti.

Korijander
Vegetarijanski recepti
<< 01/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
761107

Powered by Blogger.ba