Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

14.01.2010.

Phansi kadhi (Mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta)

Jesam li vam već pričala da je Kadhi umak, koji se pravi od slanutkovog brašna i jogurta) savršen izvor proteina za vegetarijance??? Iz nekog razloga, kada se iskombinuju slanutak i jogurt, dobiju se jako lako iskoristivi i probavljivi biljni proteini.

Ovo je moja varijacija na recept, a na kraju ću vam napisati originalni, koji je pun začina, pa to malo modificiram za zapadni ukus i podneblje. Mislim da ova variva od povrća iz vedske indijske kuhinje (jednim imenom se sva zovu Sabji-Sabđi), ne moraju nužno biti masna i prezačinjena, i zapravo obično i nisu.

SASTOJCI:
MAHUNE:

500 grama mahuna (morala sam zamrznute, ali su 1000x bolje svježe)

1 mrkva

malo paradajz sosa

1 mala kašika kurkume i kopra

KADHI SOS:

1 čaša jogurta

50 grama ili 2 kašike brašna od slanutka (Gram flour, Chikpea flour)

PRIPREMA:
Na malo ulja prodinstajte mrkvu izrezanu na kockice.

Dodajte mahune i dinstajte par minuta, zajedno sa koprom i kurkumom.

Dodajte malo vode i kuhajte poklopljeno dok ne omekša.
Dodajte paradajz sos po želi i posolite.

Kadhi sos se priprema tako što se brašno od slanutka umuti u malo vode i kuha uz stalno miješanje 15 minuta sa vodom u kojoj su se kuhale mahune i jogurtom. Potrebno je dobiti gust umak, pa savjetujem da se voda dodaje postepeno. Na kraju se malo zažuti kurkumom i posoli.

Mahune možete ostaviti u loncu u kome su se kuhale i preliti umakom, i sve pomiješati.

Možete ih izliti na neku zdjelu za kuhanje i onda preliti, ili umak servirati zasebno

Ja sam ga ubacila u špricu za šlag i njime ukrasila mahune.

IZVORNI RECEPT iz Vedske vegetarijanske kuharice by Adiraja dasa:

Mahune kuhati na pari 10-ak minuta dok ne omekšaju. Sačuvati vodu.

Na malo masla ili ulja propržiti gorušicu (mala kašikica), dok ne počne pucketati. Dodati ribani đumbir/đinđer, mljevenu ljutu papričicu i asafetidu (količine po želji). Miješajte nekoliko sekundi  i onda izlijte u Kadhi sos. Dodoajte kurkumu, malu kašiku šećera i sok od pola limuna, dobro promiješajte i kuhajte još 5 mniuta. Dodajte mahune, posolite nakon skidanja sa vatre i ukrasite kriškama paradajza i limuna.

NAPOMENA:
Kadhi sos je jako hranjiv, a gotovo nemastan i odličan je preljev za razna jela, kao što su jela od riže, pohovano ili pareno povrće.

P.S. ovako izgleda jedan moj ručak:

Mahune, riža (moglo je i bez riže, al sam pravila zbog bebe), integralne palačinke i zelena salata. Mislim da je dobro izbalansirano, a nije ni masno i prezačinjeno.

Ako nemate ovo brašno, možete napraviti i same mahune Jedna \
Vegetarijanski recepti
<< 01/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729863

Powered by Blogger.ba