Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

14.01.2010.

"Lisnate" kifle sa mladim sirom

Tajna ovih mekanih, ukusnih i mirisnih kifli je u rastezanju i savijanju tijesta oko sira, čime se postiže efekt lisnatog tijesta, tako da podsjećaju na kroasane. Od istog tijesta nastaju i odlični uštipci i pizze.

SASTOJCI:
300 grama integralnog brašna

200-300 grama bijelog brašna (a može i sve bijelo)

1 kesica instant kvasca

malo praška za pecivo

1/2 l mineralne vode (ne mora, može i obična) na sobnoj temperaturi

mljevene sjemenke (takođe, nije obavezno)

200 grama mladog sira za punjenje

može i jedna kašika vrhnja/pavlake,a li ne mora

ulje, so

PRIPREMA:

Pomiješati sve suhe sastojke, u nekoj većoj posudi.

Ako planirate dodati pavlaku, sad to uradite.

Sa mineralnom vodom umijestite meko i glatko tijesto.

Ostavite minimum pola sata na toplom da nadođe, ali je bolje barem sat.

(Ako ćete praviti uštipke, pola sata je više nego dovoljno).

Na pobrašnjenoj podlozi, razvaljajte tijesto u dugačak pravougaonik, čija kraća strane treba biti cca 15 cm. (Ovisno o veličini kifli koje želite, ali to je stvar ukusa i iskustva.).

Sa malo ulja premažite cijelu površinu. Ovo je potrebno da bi se slojevi tijesta ne bi slijepili.

Izrežite pravougaonik u oblike kao na slici:

Na svaki dio stavite kašikicu posoljenog mladog sira.

Preklopite sir, te ga oko njega zalijepite tijesto (da ne bi tokom pečenja iscurio).

Jednom rukom držite dio tijesta sa sirom, drugom drugi kraj tijesta i rolajte, ali tako da razvlačite tijesto u tanak sloj.

Ovo posebno dobro ispada sa bijelim brašnom, ali ja svoje ukućane terorišem integralnim.

To rolanje možete raditi i držeći tijesto u ruci, ali je na ploči lakše.

Dobijene kifle složite u nauljen pleh i pecite na 220-250 stepeni, dok ne porumene.

Pokriti krpom da malo omekšaju i onda su spremne za serviranje.

NAPOMENA:

Ako ih radite bez sira i sa bijelim brašnom, možete dobiti cijelu unutrašnjost kifle u slojevima., koja u presjeku odlično izgleda. 

 

Vegetarijanski recepti
<< 01/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
760506

Powered by Blogger.ba