Gomashio i mljevene sjemenke
Gomashio je zapravo malo popržen susam, te samljeven sa morskom solju. U makrobiotici i na Dalekom Istoku (posebno u Japanu), se uglavnom koristi za posipanje hrane, zbog svoje hranjive vrijednosti. Susam je bogat kalcijem koji se lako apsorbira, te mnogim, mnogim drugim hranjivim tvarima. Gomashio bez soli se preporuča u prehrani beba, već od 6 mjeseci, a ja sam ga počela dodavati sa 10 mjeseci.
Gomashio daje odličan okus ako se pospe preko obične bijele riže, povrća kuhanog na pari, kruha namazanog puterom, preko salata...Ako ste na dijeti-obrok parenog povrća sa gomashiom, malo cjelovitih žitarica i neka salata, vam mogu pružiti sve hranjive materije, a bez puno kalorija.
PRIPREMA:
Susam (ako nađete integralni), je potrebno oprati i pržiti na suhoj tavi dok ne porumeni i ne počne puštati lijep miris.
Dodati soli po želji (1/8-1/15), samljeti na tučak ili u mikseru i čuvati u staklenoj posudi, sa dobrim poklopcem.
Mljevene sjemenke su opet neki moj izum. Da bih poboljšala količinu hranjivih materija u hrani, posebno za djecu, sameljem ovako razne sjemenke i po kašiku-dvije dodajem u sve i svašta: posebno u tijesta (palačinke, pizze, uštipci, kruh, kifle..), ali je odlično za posipanje svih mogućih slanih jela.
Ovako izgleda gomashio na povrću kuhanom na pari i prelivenom maslinovim uljem i još malo susama:
S lijeva na desno: mljevene sjemenke i gomashio, u teglicama, spremni za dalju upotrebu:
O hranjivim sastojcima u sjemenkama možete čitati na:
http://www.advent.hr/IngredientGroupData.aspx?sok=87&lng=Croatian