Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

12.01.2010.

Gomashio i mljevene sjemenke

Gomashio je zapravo malo popržen susam, te samljeven sa morskom solju. U makrobiotici i na Dalekom Istoku (posebno u Japanu), se uglavnom koristi za posipanje hrane, zbog svoje hranjive vrijednosti. Susam je bogat kalcijem koji se lako apsorbira, te mnogim, mnogim drugim hranjivim tvarima. Gomashio bez soli se preporuča u prehrani beba, već od 6 mjeseci, a ja sam ga počela dodavati sa 10 mjeseci.

Gomashio daje odličan okus ako se pospe preko obične bijele riže, povrća kuhanog na pari, kruha namazanog puterom, preko salata...Ako ste na dijeti-obrok parenog povrća sa gomashiom, malo cjelovitih žitarica i neka salata, vam mogu pružiti sve hranjive materije, a bez puno kalorija.

PRIPREMA:
Susam (ako nađete integralni), je potrebno oprati i pržiti na suhoj tavi dok ne porumeni i ne počne puštati lijep miris.

Dodati soli po želji (1/8-1/15), samljeti na tučak ili u mikseru i čuvati u staklenoj posudi, sa dobrim poklopcem.

Mljevene sjemenke su opet neki moj izum. Da bih poboljšala količinu hranjivih materija u hrani, posebno za djecu, sameljem ovako razne sjemenke i po kašiku-dvije dodajem u sve i svašta: posebno u tijesta (palačinke, pizze, uštipci, kruh, kifle..), ali je odlično za posipanje svih mogućih slanih jela.

Ovako izgleda gomashio na povrću kuhanom na pari i prelivenom maslinovim uljem i još malo susama:

 S lijeva na desno: mljevene sjemenke i gomashio, u teglicama, spremni za dalju upotrebu:

O hranjivim sastojcima u sjemenkama možete čitati na:

http://www.advent.hr/IngredientGroupData.aspx?sok=87&lng=Croatian

http://www.uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=187:sjemenke-razne&catid=34:namirnice&Itemid=52

Vegetarijanski recepti
<< 01/2010 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737702

Powered by Blogger.ba