Zimski kolač sa integralnim brašnom, bundevama, brusnicama, mrkvom...i kremom od sira i narandže
Zvuči luda kombinacija, ali svi koji su ga probali tražili su još.
Ako do sada niste probali mrkvu, bundevu i sir u kolačima, ova će vam se varijanta svidjeti. Najbolje je prvo iznijeti kolač, pa tajne sastojke otkriti dok nosite tanjure na pranje :)
SASTOJCI:
Za biskvit:
2 čaše integralnog pšeničnog brašna
1 čaša bijelog brašna
1/2 čaše ulja
1 čaša jogurta
2,5-3 čaše smeđeg šećera (ili 2 čaše bijelog šećera )
1 mala kašika smjese začina za medenjake (ima kupiti u tržnim centrima na odjelu začina)
1 mala kašika cimeta
1 narandža
1 kesica vanilije
1 kesica praška za pecivo
1/2 kg (cca) voća i povrća-npr. 250 grama bundeve, 1 mrkva, 1 jabuka ili ista količina jednog od pomenutog
(to što tu piše da se stavlja povrće, naravno, ne znači da treba staviti krompir, kelj ili paprike :)
3 kašike griza
50-100 gr suhih brusnica
(Ovo je čini mi se najduži spisak sastojaka za jedan obični, mali biskit))
KREM:
250 grama krem sira (ja kupila neki Mljekara Šabac 1,5 km, jer je Mascarpone 7 km 500 grama)
3 kesice šlaga
1 narandža
200 grama šećera u prahu
PRIPREMA:
Pa kaže:
Izrendati na krupno bundevu, mrkvu i jabuku i ne šokirati se količinom.
Pomiješati brašno, začine, prašak za pecivo i šećer.
Dodati ulje i jogurt, pa kratko umutiti.
Iscijediti narandžu u tijesto i narendati koru po želji.
Polako umutiti voće i povrće, te dodati brusnice.
Ako je pregusto, dodati malo vode, ali imati na umu da će voće pustiti sok.
Dublju tepsiju namazati maslacem, izliti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni dok ne porumeni.
Dok se biskvit hladi pripremiti kremu:
Sok jedne narandže (procijeđen), pomiješati sa onoliko vode koliko treba da se prema uputstvu umuti šlag (obično još 2 dl). Kada je šlag umućen, dodati krem sir i šećer u prahu. Krem sir možete izostaviti, a ako ste ljubitelj biskvitastih kolača, smjesu možete peći u kalupima za muffine ili je servirati sa glazurom...
Premažite kremu preko ohlađenog biskvita i dodatno ohladiti prije serviranja.
IDEJA ZA UKRAŠAVANJE:
Posuditi sa jelke ukras u obliku čipkaste zvijezde, oprati ga i držeći ga u zraku iznad kolača, posuti cimet koristeći malu cjediljku. Ukrasiti brusnicama. Oprati zvijezdu i vratiti na jelku :)
INSPIRACIJA ZA RECEPT:
http://www.coolinarika.com/recept/kolac-sa-sargarepom-bundevom-i-brusnicama