Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

30.12.2009.

Zimski kolač sa integralnim brašnom, bundevama, brusnicama, mrkvom...i kremom od sira i narandže

Zvuči luda kombinacija, ali svi koji su ga probali tražili su još.

Ako do sada niste probali mrkvu, bundevu i sir u kolačima, ova će vam se varijanta svidjeti. Najbolje je prvo iznijeti kolač, pa tajne sastojke otkriti dok nosite tanjure na pranje :)

 SASTOJCI:

Za biskvit:

2 čaše integralnog pšeničnog brašna

1 čaša bijelog brašna

1/2 čaše ulja

1 čaša jogurta

2,5-3 čaše smeđeg šećera (ili 2 čaše bijelog šećera )

1 mala kašika smjese začina za medenjake (ima kupiti u tržnim centrima na odjelu začina)

1 mala kašika cimeta

1 narandža

1 kesica vanilije

1 kesica praška za pecivo

1/2 kg (cca) voća i povrća-npr. 250 grama bundeve, 1 mrkva, 1 jabuka ili ista količina jednog od pomenutog

(to što tu piše da se stavlja povrće, naravno, ne znači da treba staviti krompir, kelj ili paprike :)

3 kašike griza

50-100 gr suhih brusnica

(Ovo je čini mi se najduži spisak sastojaka za jedan obični, mali biskit))

KREM:

250 grama krem sira (ja kupila neki Mljekara Šabac 1,5 km, jer je Mascarpone 7 km 500 grama)

3 kesice šlaga

1 narandža

200 grama šećera u prahu


PRIPREMA:

Pa kaže:

Izrendati na krupno bundevu, mrkvu i jabuku i ne šokirati se količinom.

Pomiješati brašno, začine, prašak za pecivo i šećer.

Dodati ulje i jogurt, pa kratko umutiti.

Iscijediti narandžu u tijesto i narendati koru po želji.

Polako umutiti voće i povrće, te dodati brusnice.

Ako je pregusto, dodati malo vode, ali imati na umu da će voće pustiti sok.

Dublju tepsiju namazati maslacem, izliti smjesu i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni dok ne porumeni.

Dok se biskvit hladi pripremiti kremu:

Sok jedne narandže (procijeđen), pomiješati sa onoliko vode koliko treba da se prema uputstvu umuti šlag (obično još 2 dl). Kada je šlag umućen, dodati krem sir i šećer u prahu. Krem sir možete izostaviti, a ako ste ljubitelj biskvitastih kolača, smjesu možete peći u kalupima za muffine ili je servirati sa glazurom...

Premažite kremu preko ohlađenog biskvita i dodatno ohladiti prije serviranja.

IDEJA ZA UKRAŠAVANJE:
Posuditi sa jelke ukras u obliku čipkaste zvijezde, oprati ga i držeći ga u zraku iznad kolača, posuti cimet koristeći malu cjediljku. Ukrasiti brusnicama. Oprati zvijezdu i vratiti na jelku :)

INSPIRACIJA ZA RECEPT:
http://www.coolinarika.com/recept/kolac-sa-sargarepom-bundevom-i-brusnicama

 

Vegetarijanski recepti
<< 12/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
750326

Powered by Blogger.ba