Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

29.12.2009.

Hummus-vegetarijanski umak ili namaz

Humus ( u transliteraciji sa Arapskog se izgovara na više načina :hamos, houmous, hommos, hommus, hummos, hummous or humus), je naziv za širom svijeta omiljen namaz ili umak od slanutka  (leblebija, nahuta) i susama. Istorijski gledano, humus se navodno jeo i 4000 godine p.n.e. u Palestini i Mesopotamiji.

Zbog svoje izrazite nutritivne vrijednosti se posebno preporučuje vegetarijancima, jer u kombinaciji sa kruhom daje obilje proteina. Bogat je i kalcijem, vitaminom C, folnom kiselinom, vitaminom B6, vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama. 100 grama slanutka sadrži 19,6 % proteina, a 1 kg košta 5-6 km).


Meni je često u prehrani problem doručak, jer mi je zimi nekako nezamislivo jesti voće za taj obrok, od supica se nikad nisam pošteno najela, u hroničnoj utrci s vremenom ne pada mi na pamet kuhati topla jela za doručak...a mliječni namazi se stvarno, ali stvarno ne mogu jesti svaki dan. Onda Humus dođe kao hranjiv, zasitan, brz i i zdrav namaz.

Djeci se može ponuditi kao zamjena za paštetu (da vam ne ogadim ostatak posta, ne bih o tome od čega se "prava" pašteta pravi). Jedna moja prijateljica svojoj djeci skuha na paru raznog povrća i onda to povrće složi oko zdjelice sa Humusom. Zdravo, šareno i zabavno (ako imate sreću da vam djeca u doticaju sa komercijalnom hranom ne počnu odbijati povrće).


Za kraj ovog opširnog uvoda bih samo dodala da pošto slanutku treba malo više vremena za kuhanje, može se skuhati veća količina.

Dio koji se neće koristiti za ovaj namaz može se čuvati u posoljenoj vodi u frižideru nekoliko dana, pa se taj slanutak može dodati u druga jela (salate, špinat npr.) ili se može napraviti još neko ukusno jelo (recepti neki drugi put).

Dosta priče, evo recept:

SASTOJCI:

300 grama leblebija

3 kašike Tahini paste

(ako ste u Sarajevu, oba sastojka imaju u Bademu)

pola limuna

2-3 kašike maslinovog ulja

list peršuna

crvena mljevena paprika

so

ako imate asafoetide (zvuči kao SF, zar ne?), ako nemate-zaboravite

PRIPREMA:
Slanutak oprati i namočiti noć prije u dvostrukoj količini vode.

Promijeniti vodu i kuhati u ekspres loncu 45 minuta (do sat).

Ocijediti i samljeti.

Dodati Tahini pastu i sve ostale sastojke, promiješati.

Može se servirati kao umak, kao namaz, kao predjelo...ali uvijek uz neku vrstu kruha/hljeba ili povrća.

Može se čuvati u frižideru, kod mene nikad nije izdržao duže od 7 dana :)

Ostatak u galeriji slika.

 Više o slanutku na http://www.coolinarika.com/namirnica/slanutak.

S lijeva na desno: svjež i kuhan slanutak :) Tahin Tradicionalan način serviranja u Egiptu (sa jezercetom od maslinovog ulja) Ljubitelji zdrave hrane ga serviraju s povrćem Proizvodi se i indiustrijski, tamo gdje postoji potražnja (U Bosni ne, jer vlada Argeta!)
Vegetarijanski recepti
<< 12/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
893125

Powered by Blogger.ba