Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

15.12.2009.

Brza sirnica bez jaja

Ne zamjerite što objavljujem nešto što svaka čestita bosanska hanuma zna napraviti i vezanih očiju. Recept je brz i jednostavan, pa sam mislila da ne bib bilo loše da ga objavim, vegetarijanske inspiracije radi.

Zlatno žuta boja potiče od kurkume (koja se u prehrambenoj industriji koristi u iste svrhe-da lažira zlatno žutu boju jaja :).

Ovo je slagana varijanta, koja podsjeća na gibanicu, ali se može praviti i ona standardna-na zvrkove, ili male sirnice-pituljice za goste...

SASTOJCI:

1 pakovanje kora/jufki za pitu bez jaja (integralnih ili bijelih, po želji)

500 gr mladog sira

500 gr pavlake/vrhnja (masnoću odrediti prema ukusu, zdravlju i želji)

(ako izbjegavate masnoće, možete pomiješati nemastan jogurt sa grizom).

malo ulja

so

malo maslaca/putera

prstohvat kurkume (nije obavezno)-ne pretjerivati ako ne želite psihodelično žutu disco pitu!

PRIPREMA:

Sir, pavlaku, so i kurkumu pomiješati u nekoj dubljoj posudi.

Nauljiti dublju tepsiju.

Složiti 3 kore na dno (između poprskati malo ulja), pa rasporediti ravnomjerno smjesu od sira. Onda između slojeva smjese stavljati po 2 jufke, da bi na vrh opet stavili 3 kore.

U posudu u kojoj je bio sir, dodati ulja, promiješati i premazati preko gornje kore (da se ne prepeče a i da lijepo porumeni).

Mogu se staviti i komadići maslaca.

Peći na najvećoj temperaturi dok ne porumeni.

Poprskati sa malo vode (dobro dođe ona šprica za cvijeće!), pokriti folijom ili krpom dok ne omekša.

P.S. Nisam neki veliki stručnjak za pitu, tako da vas molim za razumijevanje i savjete.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove curcumin. Kurkuma se koristi u Indiji već tisućama godina kao začin i prirodna boja.


Medicinska svojstva ovog začina postepeno su se razotkrivala tokom stoljeća. Već odavno je izvjesno da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih bolesti od raka do Alzheimerove bolesti.


15 razloga zbog kojih vrijedi koristiti kurkumu:

  • kurkuma posjeduje antiseptička i antibakterijska svojstva, korisna je za dezinfekciju rana i opekotina,

  • kurkuma je odličan način prevencije raka prostate; kod već postojećeg raka prostate, kurkuma sprečava njegov daljnji rast,

  • sprečava rast raka dojke,

  • kurkuma je prirodna prevencija melanoma: kod postojećeg melanoma, ubija stanice raka i sprečava njihov daljnji rast,

  • smanjuje rizik od dječje leukemije,

  • čisti jetru na prirodan način,

  • može spriječiti ili zaustaviti razvoj  Alzheimerove bolesti (uništava nakupine amiloidoze u mozgu),

  • sprečava rast metastaza kod mnogo vrsta raka,

  • prirodni je lijek protiv bolova,

  • regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju,

  • već odavno se koristi u Kini kao lijek protiv depresije,

  • zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume,

  • istražuje se djelovanje kurkume na rak štitnjače, dosadašnji rezultati su odlični,

  • kurkuma ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu,

  • potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože

Kurkuma se može koristiti u prahu ili kapsulama, a može se nabaviti skoro u svim trgovinama zdrave hrane.


Kurkuma se može dodati mnogim receptima: slatkišima i slanim jelama. Prstohvat kurkume možete dodati u rižu, jela od povrća, tijesto za palačinke, juhu. Kurkuma će dati jelu lijepu zlatno-žutu boju i ugodnu aromu.

 www.alternativa-za-vas.com

Vegetarijanski recepti
<< 12/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
760506

Powered by Blogger.ba