Krem supa od bundeve
POTREBNI SASTOJCI:
200-300 grama bundeve
2 kašike brašna
2 kašike ulja
1dl vrhnja za kuhanje, običnog vrhnja ili mlijeka
prstohvat ružmarina
biber,so
PRIPREMA:
Bundevu oguliti, odvojiti središnji dio i izrezati na velike kocke (2cm).
Skuhati na pari, ili ispeći u rerni pod folijom dok ne omekša. Može se i skuhati na malo vode, vodu ne bacati.
(Ako inače pečete bundevu u rerni, možete ispeći više, pa pulpu sačuvati u frižideru do trenutka pravljenja supe, maksimalno 2 dana).
Na ulju propržiti brašno dok ne počne rumeniti. Zaliti sa vrhnjem za kuhanje, promiješati da se ujednači i dodati 1 l vode i bundevu, koju možete nagnječiti viljuškom.
Dodati ružmarin i pustiti da ključa par minuta, uz miješanje.
Supu možete smiksati u jednoličnu masu, a ako vam ružmarin smeta, možete je procijediti.
Na kraju još samo supu treba posoliti i pobiberiti po ukusu.