Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

06.12.2009.

Slatka riža (Khir)

Prema ovom temeljnom receptu se slatka riža pravi u Indiji, gdje je sastavni dio svakog festivala, praznika i slavlja.

Za razliku od bosanke skutlije, koja se obično priprema tako što se riža kuha na vodi, a mlijeko poslje zgusne brašnom ili gustinom...ovaj desert svoju kremastost duguje zgusnutom mlijeku.

SASTOJCI:

2,5 l mlijeka (punomasnog)

100-200 grama šećera

50 grama riže okruglog zrna (riža dugog zrna je bolja za slana jela)

(otprilike ne litar mlijeka ide 1 šaka riže)

2 lista lovora

AROMA PREMA ŽELJI:

VARIJANTA 1:

100 grama višanja, može i smrznutih

VARIJANTA 2:

1/2 kašičice mljevenog kardamoma (ima u Makroviti)

50 grama mljevenih lješnika ili badema ili pistacija

PRIPREMA:

Staviti mlijeko u veliki lonac debelog dna. (Za ovu količinu je najbolji lonac od 4-5 litara).

Pustiti da provrije i smanjiti vatru,tako da mlijeko ujednačeno kuha, ali ne kipi.

Kuhati dok 1/5 mlijeka ne ukuha (da se nvo mlijeka smanji za 1-2 cm).

(Ovo vrijeme se može skratiti ako na jakoj vatri neprekidno miješate 15 minuta).

Dodati opranu i ocijeđenu rižu i lovor, te nastaviti kuhati.

Kuhati 20-30 minuta dok se riža ne raskuha.

Do sada se količina mlijeka trebala smaniti na 2/3, a smjesa postati relativno gusta, ne pregusta.

Dodati šećer i kuhati još 5 minuta.

VARIJANTA 1:

Višnje pomiješati sa malo šećera i vanilin šećera, ocjediti i posuti preko riže prije serviranja. Odličan okus!

VARIJANTA 2:


Sa šećerom dodati kardamom i lješnike.

Skinuti sa vatre i rashladiti prije serviranja.

Slatka riža ne smije biti pregusta jer se hlađenjem dosta zgusne.

Najbolje je ostaviti preko noći u frižideru (li na balkonu tokom zime), jer što je hladnija to je ukusnija.

U Indiji često dodaju ružinu vodicu ili šafran, ali to su začini kojih kod nas nema, a i rijetko ko ovdje voli te okuse.

P.S. Slatka riža je odlična za rast djece, kvalitet muškog sjemena i majčino mlijeko. Istovremeno ,ako imate problema sa prehladom, curenjem nosa i slično, nemojte je jesti, jer povećava količinu sluzi u organizmu i djeluje rashlađujuće.

Vegetarijanski recepti
<< 12/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
750329

Powered by Blogger.ba