Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

04.12.2009.

Palačinke bez jaja

Razmišljala sam da postoje neka jela za koja svi znaju recept i da nema potrebe objavljivati ih na ovom blogu. Ipak, pomislila sam kako me često ljudi pitaju:" Vegetarijanac??? Pa od čega živiš, šta jedeš?" Onda sam odlučila da ipak objavim recepte i za ona standardna jela. Kada nekad nemam inspiracije, ovako ću se možda sjetiti šta se sve može napraviti.

(A i kad mi dolazite u goste, možete samo pogledati blog i naručiti s čime mogu da vas ugostim :)

Palačinke bez jaja su jedna od onih jela za koje je dovoljno reći: samo izostavite ono jedno jaje iz recepta, ne treba vam!

 

SASTOJCI:
 500 grama bijelog brašna (recept za integralne palačinke je objavljen ranije)

pola litre mlijeka

čajna kašika šećera i soli

1/4 kesice praška za pecivo

1-2 kašike ulja

namaz po želji (džemovi, slatka, namazi od rogača, mljeveni orasi, lješnici, bademi za posipanje)

PRIPREMA:

Staviti tavu sa neljepljivim dnom da se grije.

Mikserom umutiti brašno sa svim ostalim sastojcima. Dodavati hladnu vodu dok se ne postigne ujednačena,  žitka smjesa, dovoljno rijetka da se može izlijevati.

Tavu namastiti sa malo ulja (za prvo pečenje), razliti po tavi i peći dok ne porumeni sa obe strane. Djeca uživaju gledati kako se okreću palačinke, ali ako ne znate, dovoljno  je rub podići rukom i okrenuti ih.

Nakon 3-4 palačnike, dodati na tavu po kap ulja.

VELIKE TAJNE MALIH MAJSTORA KUHINJE:
Ovakve plačinke, naročito ako se peku na struju, znaju biti jako suhe i tvrde, pa preporučam da ih se stavlja u aluminijsku foliju, jedne preko drugih i prekrije folijom. Na ovaj način omekšaju, zadrže toplotu, a i ne prljate posuđe :)

Kad ste ispekli željenu količinu (ostatak smjese može stajati u frižideru 24h), možete ih namazati, preklopiti ili zarolati. Moj najdraži namaz je prekmez od višanja posut mljevenim bademima ili od šipka sa orasima...podsjećaju me na djetinjstvo.

Vegetarijanski recepti
<< 12/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729905

Powered by Blogger.ba