Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

26.11.2009.

Pole-skromnost i jednostavnost za prste polizati

Kad sam se udala, muž me jednom zamolio da mu napravim "Pole". Kad sam iznijela krajiške "Police" on je bio razočaran i objasnio mi kako se pravi ovo odlično, jednostavano, ukusno, jeftino, skromno...sve u svemu, savršeno jelo.


Razlika između "Pola" i "Polica" j u tome što se police ogule, sa ispupčene strane se izdubi rupa u koju se stavu putera i tako se peče. Pole se samo prerežu s korom, peku drugačije okrenute, a maste tek poslije pečenja. Police i ćufte od krompira ću ostaviti za neki drugi put.

Prednosti Pola su mnoge. Krompiri prečeni ili kuhani u ljusci sačuvaju veliki dio hranjivih materija, masnoće su puno zdravije ako se termički ne obrađuju, a iako imaju odličan okus, kalorija imaju puuno manje od krompira pripremljenog na bilo koji drugi način. Može se ohlađeno dati i bebama koje vole da jedu same.

SASTOJCI: Krompir, so

(Kao prilog servirati po želji-puter, kajmak, mladi sir, pavlaku, nemastan jogurt, maslinovo ulje, masline, salate...)

PRIPREMA:

Krompire dobro oprati, prerezati na pola i peći sa ljuskom okrenutom prema dole dok ne porumene.

Po toplim krompirima staviti listiće putera ili sira, posoliti...sve je stvar mogućnosti, inspiracije i kreativnosti.

Sreća moja, pa je put do njegovog srca ovako jednostavan :)

Vegetarijanski recepti
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729862

Powered by Blogger.ba