Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

10.11.2009.

Kremasti kolač sa kremom od kokos mlijeka

Otkako se mlijeko od kokosa pojavilo i u našim prodavnicama (Interex, DM), bacila sam se na izradu sljedećeg kolača koji je izuzetno osvježavajući, kremast...i nestaje sa tanjira brzinom svjetlosti. Vrijedi truda!
Kokos mlijeko se može zamijeniti tako što se 200 grama kokosa prokuha u 1l običnog mlijeka i procijedi.

SASTOJCI:
KORA:
125 grama maslaca na  sobnoj temperaturi
1 čaša šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 čaša keroba (sitno mljevenog rogača)-ima kupiti u Makroviti, BBI 5.sprat, 6 km 500 gr)
1/2 čaše vode
2 kašičice svježeg soka od limuna
1 čaša mlijeka
1 i 3/4 čaše brašna
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica sode bikarbone
malo soli
KREMA:
1 l kokosovog mlijeka (jeftinija varijanta je pola litre kokosovog i pola litre kravljeg)
2 i 1/2 čaše šećera
1 kašika rogača
2 dl gustina ili 3 dl brašna (može i brašno od riže)
50 grama maslaca (ali ne mora)
UKRAS:
2 šlaga bez jaja
PRIPREMA:
Ulupati maslac dok ne postane kremast. Rogač prosijati (zbog grudvica) i razmutiti u pola čaše vode. Dodati šećer, vaniliju i rogač u maslac i miksati dok se ne dobije ravnomjerna smjesa. Dodati i sve ostale sastojke i umutiti u rijetko tijesto. Izliti na puterom namazanu tepsiju i peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Ostaviti koru da se ohladi.
Staviti 3/4 mlijeka da proključa.
Ostatak mlijeka umutiti sa brašnom ili gustinom.
U ključalo mlijeko, uz neprekidno miješanje dodati smjesu sa brašnom, miješati i kratko kuhati.
Kad se smjesa ohladi, umiksati šećer i maslac.
Rasporediti smjesu po ohlađenoj kori.
Umutit šlag i namazati ga preko kreme.
Dobro ohladiti i rezati na kocke.
Recept potiče od moje drage prijateljice, koja je standardnu kremu za kolač, koja se pravi sa običnim mlijekom i pudingom od vanilije, zamijenila kokos mlijekom. Ananga Mohini, hvala ti!
Vegetarijanski recepti
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737158

Powered by Blogger.ba