Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

09.11.2009.

Bungur/Bulgur sa brokulom i korjenastim povrćem

Bungur/Bungur je naziv za zdrobljena cijelovita zrna pšenice, u današnje vrijeme, često prethodno kuhana na pari i isušena, ali da se sačuvaju svi hranjivi sastojci. Uobičajen je sastojak turske, srednjeistočne i indijske kuhinje. Dok bijelo brašno i gotova hrana nisu zamijenili mame za šporetom, a hrana po tržnim centrima toplinu doma, naše su nane tradicionalno pripremale razne čorbe od bungura/bulgura. I M.M. Bašeskija spominje bulgur čorbu u jednom od svojih zapisa. Kod nas ga ima kupiti u skoro svakoj većoj radnji, često pod nazivom Bungur keške :). Ne pitajte šta ovo keške znači!

Generalno, sve se cjelovite žitarice mogu pripremati jednako kao i riža, a zbog svog orašasto-slatkastog okusa, mogu se kombinovati sa svim voćem i povrćem i tako pružaju obilje slatkih i slanih varijacija. Naravno, vrijeme kuhanja treba prilagoditi svakoj pojedinoj žitarici, a poželjno jenamočiti zrna noć prije, da bi se skratilo vrijeme kuhanja.

U daljim istraživanjima kako pripremati i ukusno jesti cjelovite žitarice, smislila sam sljedeći recept.

SASTOJCI:

200 grama bulgura (oprati i poželjno namočiti noć prije, ako nije prethodno kuhan na pari)

200 grama brokule-stabljika na komade od 1cm, ostalo na cvjetove

1 mrkva na veće kocke (šta ćete, ja mrkvu stavljam u sve)

1 peršun na kocke, može i pastrnjak

malo celera na kocke

list lovora

list peršuna

maslinovo ulje

zrna komorača i kima

biber, so

PRIPREMA:

Sve sastojke (osim ulja, lista peršuna, bibera i soli) staviti sa 2 litra vode da kuhaju dok ne omekšaju (oko 15 minuta). Ako bungur nije kuhan na pari, prvo njega samog kuhati jedno 15-20 minuta, pa dodati povrće.

Dodati nasjeckan list peršuna, maslinovo ulje, so i biber i to je to!

Ako se smiksa bez soli i bibera, odlična je kašica za bebe starije od 8 mjeseci, što izgleda ovako:

Moj sin (nije što je moj!), pojede cijelu ovu zdjelicu za ručak!!!

100 gr bulgura sadrži 151 kaloriju, 12,5-20% proteina, te velike količine magnezija, fosfora i posebno kalija (124mg).


Vegetarijanski recepti
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
750329

Powered by Blogger.ba