Šarena musaka od riže
SASTOJCI
(ovisi o veličini tepsije)
500 grama krompira
300 grama riže (najbolje bhasmati)
1 mrkva izrezana na kockice
50 grama graška, može i smrznutog
50 grama kikirikija, usitnjenog, zdrobljenog ili mljevenog
50 grama kukuruza
malo susama
ulje, so
PRIPREMA
Na pouljeno dno tepije ložiti krompir izrezan na tanke ploške.
Oprati rižu i pomiješati je sa graškom, kukuruzom,mrkvom i kikirikijem.
Pomenutu smjesu rasporediti po krompiru i prekriti ploškama krompira.
Krompir poprskati uljem (može i susamovo, maslinovo...) i peći u rerni na najvećoj temperaturi, dok krompir ne pocne rumeniti.Akocekate da krompir porumeni, poslije ce zagoriti, jer se treba peci jos 15 minuta.
Zaliti sa vrelom posoljenom vodom, tako da voda prekrije krompir.
Peći dok voda ne ispari.
Kad se malo ohladi, posuti svježim, nasjeckanim listićima peršuna.Moze se preliti i vrhnjem za kuhanje, narendanim sirom i td.
Ukusno je kao glavno jelo, sa jogurtom i/ili salatom, ali je jako dobro i kao prilog.