Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

01.11.2009.

Varivo od kupusa

Sva jela su mi draga, ali ovo posebno volim.


SASTOJCI:
1 srednje velika glavica kupusa, izrezanog na kocke

1 veće mrkva

1 crvena paprika

korijen peršuna i celera, po želji

1 svjež paradajz ili paradajz u tetrapaku

vrhnje za kuhanje ili obično vrhnje/pavlaka

ulje

so

2 kašike brašna

začini (nisu neophodni): anis, kumin, kurkuma (sve po kašičicu) 

PRIPREMA:

U većem loncu (poželjno od oko 3 litra), nasuti oko 5mm ulja. Propržiti anis i kim da zamirišu. Dodati mrkvu i papriku i dinstati par minuta, dok ulje ne poprimi boju. Dodati kupus, malo miješati i kad kupus uvene, smanjiti vatru i poklopiti. Dinstati na srednjoj vatri, povremeno miješajući, i po potrebi dolijevati malo vode na dno posude.

Kada je kupus potpuno mekan (po mom ukusu treba kuhati barem pola sata), dodati svjež paradajz izrezan na kriške i kuhati još 3 minuta.

Za to vrijeme umutiti brašno sa malo vode (ja koristim brašno od slanutka/leblebija), i dodati sa vrhnjem za kuhanje i ostalim začinima, da proključa još minut-dva.

Gotovo jelo posoliti i posuti listićima peršuna.

Servirati sa jogurtom, pire krompirom ili pireom od prosa ili sa palentom.

Za iznenađenje u duhu indijskih sabđija:

Na malo ulja prodinstati 1 čili papričicu usitnjenu, dodati 100 grama grožđica i kratko propržiti, zalit sa malo vode i sačekati da se grožđice napuhnu i voda ispari. Umiješati u kupus i uživati u miješanju slanog, slatkog i ljutog okusa.

Ova slatko-ljuta jela se nazivaju Čatni (Chutney) i pomažu probavu, ako je uz jelo jedu u malim količinama. Dobar čatni treba biti toliko sladak da mu ne možete odoljeti i toliko ljut da se ne može jesti.

Vegetarijanski recepti
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737158

Powered by Blogger.ba