Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

01.11.2009.

Depresija od graha i kupusa* ;)

Uz vruću, domaću pogaču vrlo zdrav i izbalansiran obrok.

Pobornici zdrave prehrane savjetuju da se ishrana treba bazirati na namirnicama sa našeg podneblja. Kako dolaze hladniji dani, grah i kupus postaju sve češći na trpezama. Grah je odličan izvor minerala, posebno željeza i proteina (posebno za vegetarijance), a salata od svježeg kupusa sa limunom-je odličan izvor C vitamina, te jedini izvor vitamina U, odličan za želudac i tako dalje, i tako dalje...

(Grah sadrži 7,9 mg željeza u 100 grama, 130 mg kalcija, te zavidnih 20,2 gr proteina. Usporedbe radi, meso sadrži maksimalno 24 gr proteina i 8,7 mg željeza.)

Standardno se grah pravi sa obiljem luka i mnogi ga ne mogu zamisliti bez suhog mesa i kobasica. Ipak, nutricionisti savjetuju da se mahunarke ne bi trebale miješati sa mesom, jer se na taj način unose prevelike količine proteina.

Moja varijanta je puno lakša i jednostavnija, a opet sasvim zasitna i hranjiva. Kao što ste do sada mogli primjetiti, luk ne koristim u ishrani (osim za lijek), jer Ayur veda smatra da uznemirujuće djeluje na tijelo i um.

Potrebni sastojci:

500 grama graha (namočiti preko noći)

2 mrkve-izrezane na kockice

malo korijena celera-na kockice

malo korijena i lista peršuna-izrezano na kockice, a list sitno isjeckan

1 mala paprika, prepolovljena i očišćena od sjemenki

1 srednje veliki krompir-prepolovljen

malo paradajz sosa ili svjež paradajz

list lovora

ulje, so, biber

Priprema:

Sve sastojke, izuzev lista peršuna, paradajza (usporava kuhanje), soli (isparava jod ako se kuha), ulja i bibera, staviti u ekspres lonac i preliti vodom tako da bude cca 3 cm vode iznad. Kuhati 45-60 minuta. Kada pritisak u loncu prestane, izvaditi krompir i papriku, te ih smiksati ili jednostavno usitniti sa svježim listom peršuna. Dodati sve preostale sastojke i pustiti da kratko proključa.

Kuhanje krompira sa grahom sam "pokupila" od Jamiea Olivera, a on je opet inspiraciju pronašao u italijanskoj kuhinji. Na ovaj način grah bude gust i čorbast, a bez zaprške.

Servirati sa salatom od svježeg kupusa sa maslinovim uljem i limunom.

*U vrijeme otkazanih letova, Bijelo Dugme-sa albuma Uspavanka za Radmilu M.

Vegetarijanski recepti
<< 11/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
900961

Powered by Blogger.ba