Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

16.10.2009.

Grancle-domaći punjeni keks

Danas sam se sjetila kako su nekad moja mama i majka pravile ove grancle i poželjela sam da se malo vratim u djetinstvo pa sam ih napravila. Originalnog recepta nemam, ali koncept je jednsotavan-obični domaći keksi, spojeni pekmezom, te ukrašeni glazurom.


SASTOJCI:

Keks:

300 grama brašna

140 grama šećera (ja sam koristila Dark Muscovado)

150 grama maslaca na sobnoj temperaturi

1 vanilija

3 kašike jogurta

(ja sam greškom stavila i prašak za pecivo, ali ne treba)

može se dodati i korica limuna, mljeveni arašidi, rogač ili slično

PUNJENJE

malo pekmeza po izboru (ja koristila od jagoda)

GLAZURA

2 kašike vode

2 kašike šećera

1 kašika keroba (sitno mljevenog rogača)

50 gr maslaca

Pomiješati brašno i šećer, te vaniliju, dodati maslac, te umijesiti sa jogurtom u glatko i čvrsto tijesto. Ako bude premekano, rapsadat će se, a ako bude pretvrdo, neće se moći oblikovati.

Umotati u plastičnu foliju i ostaviti u frižideru oko pola sata.

Na pobrašnjenoj površini razvaljati tijesto na oko 3 mm debljine i iizrezati, najbolje je u krugove (nekom manjom čašom i slično).

Peći na papiru za pečenje, na 200 stepeni, dok ne požuti. Ne čekati da porumeni.

Kad se ohladi, po dva keksa spajati pekmezom.

Sve sastojke za glazuru izmjeati i staviti da proključa, kad se malo ohladi, kašikicom rasporediti po vrhu grancli. Gornji dio se može kompletan umočiti u glazuru.

P.S. Moj muž je danas pojeo skoro sve!

Vegetarijanski recepti
<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729864

Powered by Blogger.ba