Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

16.10.2009.

Samose-omiljeni indijski snack

Samose su jedno od najomiljenijih indijskih jela. Zbog svog atraktivnog izgleda i punog, sočnog okusa, ukras su ne samo svakodnevne, nego i svečane trpeze. Pogodne su i za putovanja, švedske stolove i nebrojeno drugih prilika. Mogu se puniti raznim nadjevima, kao što su nadjev od pire krompira, graška i kikirikija sa garam masalom, ili od kockica krompira, cvjetića karfiola i graška...a sve to uz obilje nedoljivih kombinacija začina...


Sljedeća varijanta je neka vrsta mediteranske varijacije, koja osvaja odlične ocjene kod degustatora naviknutih na zapadne okuse. Prazni tanjiri i zadovoljni osmijesi znak su da sve vrijedilo potruditi.

SASTOJCI:

TIJESTO:

300 gr bijelog brašna

100 gr integralnog brašna

1/4 kašičice soli

100 grama rastopljenog maslaca/putera

150 ml jogurta

FIL:

250 grama mladog sira, što čvršćeg

jedna crvena paprika, isjeckana na sitne kockice

10-ak crnih maslina, sitno isjeckanih

malo soli

malo ružmarina (nije obavezno).

Ulje za prženje

PRIPREMA:

Pomiješati brašno i so. Utrljati maslac, tako da se dobije grudvasta smjesa. Uz dodavanje jogurta umijesiti glatko tijesto. Mijesiti barem 5 minuta da postane elastično, glatko i mekano. Ne smije se lijepiti za prste. Staviti u zdjelu i pokriti mokrom krpom dok se priprema nadjev. tijesto ne bi trebalo stajati da fermentira.

Pomiješati sve sastojke za fil.

Razvaljati tijesto na nauljenoj površini tako da se napravi valjak cca 5 cm promjera. Izrezati jednake dijelove (2-3 cm) i njih oblikovati u kuglice. To se radi da bi sve samose bile jednake, ali nije obavezno, naročito ako je kuhar iskusan. Razvaljati kuglice na krugove debljine 3-4 mm.

U sredinu svakog kruga staviti smjesu, tako da ostane oko 2 cm okola kod se preklopi na polukrug. desnom rukom savijati dio po dio tijesta dok se ne dobije oblik školjke. Ovo se može uraditi i viljuškom, ali je oblik školjke puno atraktivniji, tradicionalan i kad se jednom nauči, nije nikakav problem. Paziti da tijesto nema rupa kroz koje bi nadjev curio. Ne ostavljati samose da predugo stoje "sfrkane" jer će nadjev razmočiti tijesto.

Ne savjetujem počinjati peći samose dok sve nisu izoblikovane, jer se neiskusnom kuharu "frkanje" može zakomplikovati, dok u ulju gore već gotove samose.

U vrelom, dubokom ulju (2-3 cm), pržiti samose sa obe strane dok ne porumene. Ocijediti na papirnoj salveti, da upiju masnoću.

Serviraju se tople ili hladne, kao samostalno jelo ili prilog.

Mogu biti male kao zalogajčići ili velike i do 10 cm, ovisno o inspiraciji kuhara i prigodi.

Mitha samosa ili slatke samose se pune prodinstanim voćem.

Npr. prodinstati 1 kg jabuka (izrendanih)sa 150 grama šećera i cimetom, dok se smjesa ne zgusne i time puniti samose. Ispržene samose posuti šećerom u prahu.

 

 

Na razvaljan krug staviti nadjev Preklopiti u polumjesec i \ Gotove samose čekaju na prženje Gomila vrućih samosa neće dugo stajati na tanjuru
Vegetarijanski recepti
<< 10/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737702

Powered by Blogger.ba