Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

11.06.2009.

25. Veganski kolač sa šumskim voćem

Neki dan su mi na babine dolazili gosti koji zbog određenih zdravstvenih problema ne jedu bijelo brašno, bijeli šećer i kuhano mlijeko (isključivo nekuhano). U želji da ih ipak počastim nekim kolačem, smislila sam ovu varijaciju na kolač od prosa:


SASTOJCI:

DONJI SLOJ:

400 grama prosa

1l soka 100% jabuka

GORNJI SLOJ


3 kesice agar-agara (Ruf agartine-biljna zamjena za želatin, jer se pravi želatin dobija iskuhavanjem kostiju. Agar agar sam kupila čini mi se u Konzumu, na odjelu za kolače).

500 grama raznog voća (maline, borovnice, jagode-u ovom slučaju)

200 grama smeđeg šećera (a i ovo se može kuhati u soku od jabuka).

PRIPREMA:

Oprati proso. Ako se prethodno namoči u vodi i ispere, vrijeme kuhanja se smanjuje. Pomiješati proso i sok od jabuke i kuhati na srednje jakoj vatri uz miješanje dok se pod prstima više ne osjeti tvrdoća zrna. Ako smjesa postane pregusta da se ne može miješati, dodati vode ili još soka od jabuka.

Kad je skuhano, istresti u navlaženu duboku tepsiju i izravnati.

Kad se malo ohladi, ne mora skroz, po donjem sloju rasporediti voće.

Prema uputstvu (ovo je bilo uputstvo za ovo pakovanje agar-agara), skuhati 600 ml vode sa 3 kesice agartinea, kuhati 2 minute, dodati šećer i odmah preliti preko voća.

Kako se bude hladilo, agar smjesa će želirati i potpuno se stvrdnuti.

Agar-agar nema nikakav okus ni miris, tako da će preuzeti okus voća.

Izrezati na kocke i servirati.

 

 

Vegetarijanski recepti
<< 06/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
761108

Powered by Blogger.ba