Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

07.06.2009.

23. Ljetni kolač sa voćem

Ovaj kolač je apsolutni hit među svima koji su ga probali, stoga preporučujem da nakon prve degustacije (li čak i prije) napravite duplu mjeru.

Puno voća, koje se kuha svega minut, te tako zadržava dosta vitamina, jako malo masnoće i osvježavajući okus, te atraktivan izgled,samo su neki od aduta ovog kolača.

Ovo je količina za tepsiju veličine pola rerne tj cca 25x40cm i za kolač visine nekih 5-7 cm. Ako želite kolač raditi u veliku tepsiju, poduplajte mjeru.

SASTOJCI:

"KORA":

8dl vode

16 kašika šećera

1 vanilijin šećer

250 grama pšeničnog ili dinkel/pir griza

1/2 kg voća-minimalno

Meni je najbolji sa jagodama ili nektarinama, a odličan je i sa malinama, kupinama, borovnicama, breskvama i slično. Vjerujem da bi bio odličan i sa šumskim jagodama. Zimi je najbolje koristiti zamrznuto voće ili voće iz kompota, jer se varijante sa jabukama, kruškama, ananasom i slično nisu pokazale kao ukusne.

Uvijek koristiti samo jednu vrstu voća za jedan kolač.

KREMA:

1 mala pavlaka

200 gr štaub šećera

200 gr lješnika ili oraha, mljevenih

3 kesice šlaga (mliječnog ili biljnog, uglavnom bez jaja).

PRIPREMA:

U posudu veličine 2 litra staviti vodu, šećer i vaniliju da proključaju. Potom dodati griz i jako miješati, da se ne bi napravile grudvice. Kada je griz skuhan (prema uputstvu obično treba 2 minute), dodati voće, izmiješati i pustiti kratko da proključa. Izliti u uljem podmazanu duboku tepsiju.

Dok se "kora" hladi, samljeti lješnike i pomiješati sa pavlakom i šećerom. Ovu gustu kremu namazati preko ohlađene kore.

Umutiti šlag prema uputstvu i nanijeti preko kreme.

Dobro ohladiti i rezati na veeelike kocke.

Vegetarijanski recepti
<< 06/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
737158

Powered by Blogger.ba