[IMG]http://img269.imageshack.us/img269/6463/picture940x.jpg[/IMG]
Slanutak (nahut,leblebija, eng,chickpea) je jedan od najvećih izvora proteina i drugih nutritijenata, posebno u kombinaciji sa jogurtom.
Ono što je ovoj salati priskrbilo pozitivne kritike mojih pokusnih kunića (čitaj nedužnih gostiju) je tajni sastojak-đumbir, kojeg ima kupiti u Merkatoru i Konzumu.
SASTOJCI:
500 grama slanutka (ima kupiti u Bademu, 6 km/kg)
2 veća paradajza
4-5 svježih, po mogućnosti, domaćih paprika
ostalo svježe povrće po želji (krastavci, rendana mrkva)
list peršuna (po želji)
pola limuna
maslinovo ulje
svjež korijen đumbira, po želji
biber
PRIPREMA:
Slanutak namočiti noć prije, u puno vode. Sutradan vodu isprati i staviti da se kuha u posoljenoj vodi minimum sat vremena. Prstima ili nožem provjeriti da li je potpuno mekan. Preporučujem kuhati više slanutka, pa ostatak sačuvati u vodi u frižideru, i u narednih par dana napraviti odd njega nešto drugo, dip, namaz ili slanutak s jogurtom-recepti neki drugi put.)
Kada je kuhan, oprati u hladnoj vodi,
Izrendati sitno đumbir, otprilike 2 cm bi bilo dovoljno.
Isjeckati svježe povrće i didati u salatu.
Dodati puno lista peršuna, limunov sok, ulje i biber.
Sve dobro izmješati.
Poželjno je prije serviranja salatu preliti jogurtom.
Odlično se slaže sa jelima od riže.
Slanutak je bogat energijom – u samo 100 g ima 364 kcal / 1522 kJ energije, a od toga 19,3% proteina, 6,04% masti, 60,65% ugljikohidrata, 17,4 g dijetetskih vlakana i 10,7 g šećera.
Sadržaj minerala je raznolik i bogat. Izvrstan je izvor mangana (2,204 mg, što iznosi 100% od preporučenog dnevnog unosa), fosfora (366 mg, što čini 45,7% od preporučenog dnevnog unosa), željeza (6,24 mg, što čini 44,6% od preporučenog dnevnog unosa), magnezija (115 mg, što iznosi 38,4% od preporučenog dnevnog unosa), cinka (3,43 mg, što je 4,3% od preporučenog dnevnog unosa), a dobar je izvor selena (8,2 mg, što čini 5% od preporučenog dnevnog unosa) i kalcija (105 mg, što iznosi 10,5% od preporučenog dnevnog unosa).
Od vitamina značajnije su prisutni samo vitamini B kompleksa, izvrstan je izvor tiamina (0,477 mg, što čini 39,8% od preporučenog dnevnog unosa), pantotenske kiseline (1,588 mg ili 31,8% od preporučenog dnevnog unosa), folne kiseline (334,2 mg ili 83,5% od preporučenog dnevnog unosa), dobar je izvor riboflavina (0,212 mg, što čini 16,4% od preporučenog dnevnog unosa) i niacina (1,54 mg ili 10% od preporučenog dnevnog unosa).
jutros od pocetka procitah citav blog i nadjoh podosta toga sto moram probati
a ovaj slanutak je zaista jako zdrav i ovdje je samo 1,2 km /kg i cesto ga koristim u kuhanju
love it, love it, love it, love it, love it ….
:)))))
Sa slanutkom sam se prvi put upoznala jeduci hummus. Onda, kako je to moja priroda, hummus od tada sama pravim. Slanutak je postao dio moje redovne kuhinje. Trpam ga u sve i zbog njegovog gotovo neutralnog ukusua, nesto kao krompir, ide uz sve…od supe do salate. Ovo je predivan i lagan recept. Makednoci ga mnogo jedu (zovu ga leblebija). Njupa ju ga onako suhog…dali mozga koristis brasno od slanutka?
PS u fazonu sam sada praviti caj od djumbira…kontam citava me trudnoca prosla niti jednom nenapravih ovaj caj u koji se zene kunu da lijeci mucninu.
shiz***Me too, me too, me too 🙂
Anatomy***Ima i kod nas kupiti tog suhog pečenog slanutka na čaršiji. Brašno naravno koristim za umake (brašno i jogurt-indijski Khadi sos, pa onda da zgusnem variva od povrća i obogatim ih proteinima, u njemu poham povrće, svake prestupne godine, a posebna poslastica je Laddu, nešto kao indijska čokolada koja se pravi tako što se ovo brašno prži na maslacu i poslije se dodaju lješnici i kardamom, mmmmmmmmmm). Joj Bože, kako biti mršav uz sve ovo…
Čaj od đumbira definitivno liječi mučninu, ne samo onu trudničku. Pored toga, vruć čaj od đumbira instantno liječi prehladu i pomaže kod svih disajnih problema.
nutritijenata – hotio rijet: hranljivih sastojaka???
slanutak – meni to lici na leblebije (barem tako se zovu u Srbiji i Makedoniji)
PS
Ne bih se igrao jezickog policajca ali u nasem jeziku postoje izrazi za sve na Kugli Zemaljskoj. Tvoji dobi tekstovi ce biti jos bolji ako je i jezik dobar.
Obožavam slanutak, tako mi je fin da ga jedam samog:)