Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

03.02.2009.

13. Vege-burgeri, popečci ili polpetići

Postoji puno varijanti vegetarijanskih popečaka, koji se mogu oblikovati na razne načine-kao mali ili veliki burgeri (za one kojima takvo nešto nedostaje), ćevapi ili ćufte. Generalno, takve su opcije dobre kada vam na degustaciju dolaze zakleti mesojedi, jer su ova jela obično jakog okusa, pržena i odaju dojam da vam stvarno ništa ne nedostaje.

Popečci se mogu praviti od raznih sastojaka, npr. domaći mladi sir i zeleno povrće, sa vezivom od sojinog ili slanutkovog brašna, onda od rendanog povrća ponovo sa istim vezivom, od mrkve i lješnika, pa onda od rendanog karfiola, krompira i integralnog brašna...Ipak, najčešće varijante su ove sa sojinim ljuskicama, koju ću vam sad predstaviti, a ostale neki dugi put. Ako ne volite soju ili ste nedavno pročitali na netu kako je otrovna, zamijenite je za zobenim ili nekim drugim žitnim pahuljicama.

SASTOJCI za 10-ak manjih burgera

2 srednje velike mrkve

1 veći krompir ili 2 mala (ko ima dostupno, odličan je is američki slatki krompir čičoka), a ako je prilog ovom jelu sa krompirom, krompir izostaviti.

1 čaša sojinih ljuskica

neko integralno brašno, sojino brašno ili brašno od slanutka

so, biber, peršun list, asafoetida/hing ili luk (ja luk ne koristim, pa nemam baš iskustva kako i koliko)

ulje za prženje

Opcije-izrendana tikvica, sitno isjeckana paprika, malo kokosovog brašna, kukuruzni griz za uvaljati prije prženja. Kokosovo brašno daje odličan, pomalo egzotičan okus.

UMAK

Origano, bazilika

250 ml paradajz sosa, može i više 

PRIPREMA

NAmočiti sojine ljuskice u jako malo tople vode.

Dok se namaču, izrendati mrkvu sitno, ostalo povrće krupno.

Ljuskice dobro ocijediti i pomiješati sa povrćem.

Potom dodati začine i brašno, tako da se dobije smjesa koja se mokrim rukama može oblikovati, ali ne smije biti pregusta.

Zagrijati ulje u posudi za prženje. Ne treba biti duboko prženje. Popečci se mogu uvaljati u kukuruzni griz.

Kad je ulje toplo, popečke pržiti sa obje strane, vatra ne smije biti prejaka.

U jednoj posudi nasuti paradajz sos i pomiješati ga sa origanom.

Vruće popečke uvaljati u sos.

(Ko izbjegava masno, može popečke prvo ocijediti na salveti.)

Može se servirati uz priloge od krompira, riže ili kus-kusa, uz dosta salate. 

Odlično funkcionira u sendvičima sa malo pavlake i listom zelene salate, dobro je za putovanja i slično, jer i hladno ima dobar okus.

Maloj se djeci može izgnječiti sa pire krompirom, i eto obroka punog proteina.

Napomena: soja je jako teško probavljiva.

Jedan ručak mog sina-ranije pominjana supica sa dinkel grizom i krompir iz rerne, kupus salata i ovi popečci
Vegetarijanski recepti
<< 02/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729905

Powered by Blogger.ba