Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

30.01.2009.

12. Indijski KITRI-kraljevska gozba dostupna i siromahu

Indija, zemlja sa najviše vegetarijanaca na svijetu, samim tim je i zemlja iz koje dolaze odlični vegetarijanski recepti. Indijska kuhinja je treća po popularnosti u svijetu (poslije italijanske i kineske). Titula je potpuno zaslužena, a ono što ja posebno cijenim u indisjkoj kuhinji je krajnja jednostavnost, nema prekuhavanja namirnica (sve se kuha minimalno), i odličan balans hranjivih tvari. Začini su nešto što ovoj kuhinji daje posebnu draž, ali čak i bez nekih od tih začina koji se teško nabavljaju, jela imaju odličan okus.

Kitri (Khićari), je jelo koje se kuha širom Indije, a vegetarijanci širom svijeta su prihvatili savršenu izbalansiranost namirnica u istom. Postoji neograničen broj varijacija i teško ih je sve strpati u jedan recept.

Generalno, kitri se sastoji od dahla (leće), riže, povrća, te jogurta. Sve ovo zajedno pruža kompletan obrok i za vrijeme određenih duhovnih postova ili davanja zavjeta, moguće je i po mjesec dana živjeti samo na kitriju, koji se može pripremiti i bez povrća.

SASTOJCI (za 4 osobe)

200 grama riže

150-200 grama dahla (moong, urad ili channa) ili leće (po mogućnosti crvene), po mogućnosti prethodno namočiti barem pola sata

lovorov list, kurkuma, list peršuna, ko ima kumina, korijandera i asafoetide (hinga) a može i bez i jednog začina

puter ili ulje

jogurt

so

pola limuna

VARIJANTE POVRĆA (isjeckati na kockice)

VARIJANTA 1: 2 mrkve, 2 krompira, 100 grama karfiola

VARIJANTA 2: 2 mrkve, 1 mala tikvica, 1 paprika

VARIJANTA3: 1 mrkva, malo korijena celera, 5-10 prokulica ili 100 grama brokule

VARIJANTA4: špinat ili blitva (U ovoj varijanti se isjeckano lisnato povrće dodaje 5-20 minuta pred kraj, a od začina ide samo kurkuma ili ništa).

PRIPREMA (max 20 minuta)

Napomena: gustoću balansirati po ukusu-neko voli da je ovo jelo gusto, neko da je kašasto.

NAJJEDNOSTAVNIJA VARIJANTA

Prethodno namočen dahl i rižu dobro isprati, dodati kockice povrća i lovor i sve kuhati sa duplom količinom vode, poklopljeno na srednjoj vatri. Ne miješati i paziti da ne zagori. kad je gotovo, u vrelo jelo dodati puter, so, začine, listiće peršuna i još vruće preliti jogurtom. Poprskati kapima limuna.

SREDNJE KOMPLIKOVANA VARIJANTA

U jednoj posudi skuhati dahl.

Za to vrijeme u drugoj posudi popržiti začine na malo ulja ili putera, prodinstati povrće, dodati rižu i dinstati dok ne postane staklasta i ne počne se lijepiti za dno. Preliti vodom i kad proključa, kuhati dok ne omekša. Dodati dahl, posoliti i servirati vruće preliveno jogurtom i listićima peršuna ili korijandera. Poprskati kapima limuna.

KOMPLIKOVANA VARIJANTA (najviše zbog toga što se umjesto 1 isprljaju tri posude)

U jednoj posudi kuhati dahl sa lovorom.

U drugoj prodinstati rižu na puteru i kad postane staklasta, zaliti sa duplom količinom vode i skuhati na blagoj vatri, poklopljeno.

U trećoj propržiti  na ulju, puteru ili maslu mrkvu i krompir dok ne dobije hrskavu koricu, dodati karfiol ili neko drugo povrće, dodati malo vode i skuhati dok ne omekša.

Odlično se slaže sa svim salatama.

Vegetarijanski recepti
<< 01/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729864

Powered by Blogger.ba