12. Indijski KITRI-kraljevska gozba dostupna i siromahu
Indija, zemlja sa najviše vegetarijanaca na svijetu, samim tim je i zemlja iz koje dolaze odlični vegetarijanski recepti. Indijska kuhinja je treća po popularnosti u svijetu (poslije italijanske i kineske). Titula je potpuno zaslužena, a ono što ja posebno cijenim u indisjkoj kuhinji je krajnja jednostavnost, nema prekuhavanja namirnica (sve se kuha minimalno), i odličan balans hranjivih tvari. Začini su nešto što ovoj kuhinji daje posebnu draž, ali čak i bez nekih od tih začina koji se teško nabavljaju, jela imaju odličan okus.
Kitri (Khićari), je jelo koje se kuha širom Indije, a vegetarijanci širom svijeta su prihvatili savršenu izbalansiranost namirnica u istom. Postoji neograničen broj varijacija i teško ih je sve strpati u jedan recept.
Generalno, kitri se sastoji od dahla (leće), riže, povrća, te jogurta. Sve ovo zajedno pruža kompletan obrok i za vrijeme određenih duhovnih postova ili davanja zavjeta, moguće je i po mjesec dana živjeti samo na kitriju, koji se može pripremiti i bez povrća.
SASTOJCI (za 4 osobe)
200 grama riže
150-200 grama dahla (moong, urad ili channa) ili leće (po mogućnosti crvene), po mogućnosti prethodno namočiti barem pola sata
lovorov list, kurkuma, list peršuna, ko ima kumina, korijandera i asafoetide (hinga) a može i bez i jednog začina
puter ili ulje
jogurt
so
pola limuna
VARIJANTE POVRĆA (isjeckati na kockice)
VARIJANTA 1: 2 mrkve, 2 krompira, 100 grama karfiola
VARIJANTA 2: 2 mrkve, 1 mala tikvica, 1 paprika
VARIJANTA3: 1 mrkva, malo korijena celera, 5-10 prokulica ili 100 grama brokule
VARIJANTA4: špinat ili blitva (U ovoj varijanti se isjeckano lisnato povrće dodaje 5-20 minuta pred kraj, a od začina ide samo kurkuma ili ništa).
PRIPREMA (max 20 minuta)
Napomena: gustoću balansirati po ukusu-neko voli da je ovo jelo gusto, neko da je kašasto.
NAJJEDNOSTAVNIJA VARIJANTA
Prethodno namočen dahl i rižu dobro isprati, dodati kockice povrća i lovor i sve kuhati sa duplom količinom vode, poklopljeno na srednjoj vatri. Ne miješati i paziti da ne zagori. kad je gotovo, u vrelo jelo dodati puter, so, začine, listiće peršuna i još vruće preliti jogurtom. Poprskati kapima limuna.
SREDNJE KOMPLIKOVANA VARIJANTA
U jednoj posudi skuhati dahl.
Za to vrijeme u drugoj posudi popržiti začine na malo ulja ili putera, prodinstati povrće, dodati rižu i dinstati dok ne postane staklasta i ne počne se lijepiti za dno. Preliti vodom i kad proključa, kuhati dok ne omekša. Dodati dahl, posoliti i servirati vruće preliveno jogurtom i listićima peršuna ili korijandera. Poprskati kapima limuna.
KOMPLIKOVANA VARIJANTA (najviše zbog toga što se umjesto 1 isprljaju tri posude)
U jednoj posudi kuhati dahl sa lovorom.
U drugoj prodinstati rižu na puteru i kad postane staklasta, zaliti sa duplom količinom vode i skuhati na blagoj vatri, poklopljeno.
U trećoj propržiti na ulju, puteru ili maslu mrkvu i krompir dok ne dobije hrskavu koricu, dodati karfiol ili neko drugo povrće, dodati malo vode i skuhati dok ne omekša.
Odlično se slaže sa svim salatama.