Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

17.01.2009.

8. Brza i zdrava krem supa od povrća sa dinkel grizom

Ko kaže da brza hrana uvijek mora biti i nezdrava?

SASTOJCI


1 mrkva

1 korijen peršuna

malo korijena celera

brokule po želji

50-100 grama griza

maslinovo ili neko drugo ulje

so

PRIPREMA (max 20 minuta)

Staviti oko 1,5 litara vode da proključa.

Dok se voda zagrijava, isjeckati povrće na kocke, brokulu na cvjetiće. Koristiti i stablo brokule. Ne mora ništa biti presitno i preuredno isjeckano, jer će svakako poslije "pod nož".

Kad je voda proključala, dodati povrće i poklopiti. Kuhati 10 minuta.

Smiksati cijelu smjesu (najbolje štapnim mikserom ili blenderom), uz dodatak soli i ulja. Po želji se može staviti i biber, listići peršuna, limunov sok...stvar je ukusa.

Vratiti smjesu na šporet, dodati griz i kuhati još 5 minuta.

Dinkl griza ima za kupiti u DMu, ali može i obični baby griz.

Djeca obično jako vole ovu supu, naročito zato što ne kontaju koliko povrća ima u njoj!

Dinkl (pir ili kupnik) najstarija poznata vrsta žitarica a potječe iz Azije. Veoma je sličan pšenici. Ova je žitarica lako probavljiva tako da je dobra za prehranu bolesnika i rekonvalescenata te za prehranu djece i starijih osoba.
Obogaćena vlaknima koja pospješuju probavu i održavaju povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore, bolje apsorbiraju žučne kiseline i ostale otrovne spojeve.
Dinkli stimuliraju imunološki sustav organizma i sadrže brojne osobine koje utječu na zdravlje.

Vegetarijanski recepti
<< 01/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
729905

Powered by Blogger.ba