Vegetarijanski recepti

Reci mi šta jedeš, reći ću ti ko si.

14.01.2009.

3. Lagana supa sa crvenom lećom i povrćem

POTREBNI SASTOJCI (Za oko 1,5 litara supe)

100 grama crvene ili žute leće

1 mrkva

1 peršun (korijen)

malo korijena celera

pola tikvice

list peršuna

lovorov list

bilo koje biljno ulje (maslinovo, suncokretovo, susamovo...)

malo limunovog soka ili pomi sosa

PRIPREMA (20-ak minuta)

Leću ne bi bilo loše ranije (barem pola sata)  namočiti u vodi, jer se brže kuha.

Staviti vodu da proključa, i za to vrijeme sve povrće izrezati na kockice.

Kad voda proključa, dodati leću i pustiti da kuha 5 minuta.

Dodati lovorov list sve povrće osim tikvice (njoj je potrebno duplo manje kuhanja, pa je ubaciti na pola).

Supa je kuhana ako se leća raspada, a povrće je mekano (15 minuta od dodavanja povrća cca).

Posoliti, dodati ulje, a limunov sok ili pomi sos, te sjeckani peršun tek kad se supa malo ohladi (da se sačuvaju vitamini). Iz istog razloga treba kuhati sve poklopljeno, a soliti na kraju da bi se sačuvao jod.

Crvena leća ima 23% proteina i jako je lagana za probavu.

Može se po želji didati biber, vrhnje za kuhanje, supa se može smiksati u krem supu.

Ja svom malom namrvim integralnog hljeba i on to rado jede za doručak.

Vegetarijanski recepti
<< 01/2009 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

TEORIJA

SABJI-VARIVA OD POVRĆA
***Tikvice i paradajz sa bademima i bosiljkom (Louki tamatar subjee)
***Damodar subjee, sočno varivo od raznog povrća
***Patlidžani punjeni bademima
***Pečene crvene paprike
***Kelj sa quinooom
***Jednostavan mladi kupus
***Ljetno varivo (mrkva, paprika, tikvice, paradajz)
Kupus sa heljdom
Tikvice punjene ječmom
Mjeseci od patlidžana
Začinjeni slanutak sa špinatom
Rolnice od patlidžana i sira
Paprike punjene quinoom
Varivo od kelja sa rižom
Zapečeni grah
Punjene paprike
Patlidžani punjeni lećom
Prokulice i mrkva u aromatičnom maslinovom ulju
Njoke od bundeve
INDIJA:
Panir tamatar malai-paradajz sa panir sirom
Šak (jednostavan bengalski špinat sa krompirom)
Phansi kadhi-mahune u umaku od slanutkovog brašna i jogurta
Varivo od patlidžana i špinata
Grašak i karfiol sa brašnom od slanutka
Varivo od kupusa
Prženo povrće preliveno jogurtom
Kelj sa začinima (Bandgobhi alu sabđi)
KROMPIR NAŠ NASUŠNI:
** *Zlatni krompir Gauranga
** *Mladi krompirići
Omleti od krompira
Ćufte od krompira
Police
Zapečeni krompir
Pole
SALATE:
***Salata od krastavaca u jogurtu sa okusom mente
Paradajz punjen mladim sirom i kikirikijem
Salata sa avokadom
Dressing od tahina i jogurta
Salata sa krompirom i maslinama
Toplo-hladna salata sa grahom
Salata od crne rotkve
Salata od mladog kupusa i rotkvica
Paprike punjene mladim sirom i orasima
Salata od kupusa, mrkve i kikirikija
Salata sa slanutkom
Zelena salata sa mladim sirom
Salata sa maslačkom
PRILOZI:
** *Čatni od jagoda (Rasakara chutney)
** *Zlatni čatni od jabuka (Kara seb chutney)

SUPE I ČORBE

SLATKO:

ŽITARICE, PECIVA

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
760506

Powered by Blogger.ba