12. Indijski KITRI-kraljevska gozba dostupna i siromahu

Indija, zemlja sa najviše vegetarijanaca na svijetu, samim tim je i zemlja iz koje dolaze odlični vegetarijanski recepti. Indijska kuhinja je treća po popularnosti u svijetu (poslije italijanske i kineske). Titula je potpuno zaslužena, a ono što ja posebno cijenim u indisjkoj kuhinji je krajnja jednostavnost, nema prekuhavanja namirnica (sve se kuha minimalno), i odličan balans hranjivih tvari. Začini su nešto što ovoj kuhinji daje posebnu draž, ali čak i bez nekih od tih začina koji se teško nabavljaju, jela imaju odličan okus.

[IMG]http://i42.tinypic.com/j97w3l.jpg[/IMG]

Kitri (Khićari), je jelo koje se kuha širom Indije, a vegetarijanci širom svijeta su prihvatili savršenu izbalansiranost namirnica u istom. Postoji neograničen broj varijacija i teško ih je sve strpati u jedan recept.

Generalno, kitri se sastoji od dahla (leće), riže, povrća, te jogurta. Sve ovo zajedno pruža kompletan obrok i za vrijeme određenih duhovnih postova ili davanja zavjeta, moguće je i po mjesec dana živjeti samo na kitriju, koji se može pripremiti i bez povrća.

SASTOJCI (za 4 osobe)

200 grama riže

150-200 grama dahla (moong, urad ili channa) ili leće (po mogućnosti crvene), po mogućnosti prethodno namočiti barem pola sata

lovorov list, kurkuma, list peršuna, ko ima kumina, korijandera i asafoetide (hinga) a može i bez i jednog začina

puter ili ulje

jogurt

so

pola limuna

VARIJANTE POVRĆA (isjeckati na kockice)

VARIJANTA 1: 2 mrkve, 2 krompira, 100 grama karfiola

VARIJANTA 2: 2 mrkve, 1 mala tikvica, 1 paprika

VARIJANTA3: 1 mrkva, malo korijena celera, 5-10 prokulica ili 100 grama brokule

VARIJANTA4: špinat ili blitva (U ovoj varijanti se isjeckano lisnato povrće dodaje 5-20 minuta pred kraj, a od začina ide samo kurkuma ili ništa).

PRIPREMA (max 20 minuta)

Napomena: gustoću balansirati po ukusu-neko voli da je ovo jelo gusto, neko da je kašasto.

NAJJEDNOSTAVNIJA VARIJANTA

Prethodno namočen dahl i rižu dobro isprati, dodati kockice povrća i lovor i sve kuhati sa duplom količinom vode, poklopljeno na srednjoj vatri. Ne miješati i paziti da ne zagori. kad je gotovo, u vrelo jelo dodati puter, so, začine, listiće peršuna i još vruće preliti jogurtom. Poprskati kapima limuna.

SREDNJE KOMPLIKOVANA VARIJANTA

U jednoj posudi skuhati dahl.

Za to vrijeme u drugoj posudi popržiti začine na malo ulja ili putera, prodinstati povrće, dodati rižu i dinstati dok ne postane staklasta i ne počne se lijepiti za dno. Preliti vodom i kad proključa, kuhati dok ne omekša. Dodati dahl, posoliti i servirati vruće preliveno jogurtom i listićima peršuna ili korijandera. Poprskati kapima limuna.

KOMPLIKOVANA VARIJANTA (najviše zbog toga što se umjesto 1 isprljaju tri posude)

U jednoj posudi kuhati dahl sa lovorom.

U drugoj prodinstati rižu na puteru i kad postane staklasta, zaliti sa duplom količinom vode i skuhati na blagoj vatri, poklopljeno.

U trećoj propržiti  na ulju, puteru ili maslu mrkvu i krompir dok ne dobije hrskavu koricu, dodati karfiol ili neko drugo povrće, dodati malo vode i skuhati dok ne omekša.

Odlično se slaže sa svim salatama.

4 komentara

  1. Ja htjela praviti ovaj kukuruzni uljevak (inače sam truba za kuhanje totalno) al skontam da je sve u gramima, a ja nemam vagu, a i inače mislim da je pegla to raditi. Jel’ ti kod kuhanja baš vagaš ili odokativno? Ako ti nije teško, radije nam piši te “odokativne” varijante tipa jedna šolja, pet kašika i sl. Vjerujem da je mnogima tako lakše.

  2. Traty***Dahl kupujem u Beču, pomoću prijatelja. Mislim da ga ima i u Zagrebu (mogu provjeriti), a treba vidjeti ima li ga i u Makro viti. 3 eura je kilogram, a to može baš dugo trajati. Ali, crvena leća, koje ima u skoro svakoj našoj radnji je skoro ista. Otkako kuham za dijete, skoro da začine više ni ne koristim.
    Korijandera nemam odavno, pa mi je ova info super dobro došla.
    Biberli***Ja ti sve kuham odokativno, u životu nisma vagu uzela u ruke. Al ovako pišem zbog drugih. Me mogu sad napisati-uzmeš riže i poveća i to skuhaš…S vemenom se razvije filing, a ja kuham od svoje 9. godine.

Komentariši